Minna Canthin seuran kulttuuripalkinto myönnetään 19.3.2012 ohjaaja, dramaturgi ja Teatteri Avoimien Ovien taiteellinen johtaja Heini Tolalle tunnustuksena siitä korkeatasoisesta työstä, jolla hän on vakuuttanut yhä uudet katsojat Minna Canthin tuotannon jatkuvasta ajankohtaisuudesta ja puhuttelevuudesta.

Teatteri Avoimet Ovet on pieni teatteri, jonka esitykset ovat sisällöllisesti ja taiteellisesti korkeatasoisia. Heini Tola on johtajakaudellaan (2004–) nostanut esiin monia kulttuurihistoriamme naisiin ja naisten elämään liittyviä teemoja. Tilan ja talouden haasteista huolimatta esityksiä leimaavat kunnianhimoisuus, innostus ja näkökulmien tuoreus. Pelkistetty visuaalinen ilme ja muutaman näyttelijän voimin toteutetut esitykset korostavat olennaista ja antavat tilaa oivalluksille. Vanha ja uusi kohtaavat usein raikkaan ennakkoluulottomasti.

Vuonna 2011 Minna Canthin tuotanto ja hänen aikalaisensa olivat keskeisellä sijalla Heini Tolan töissä. Teatteri Avoimien Ovien kevään ohjelmistossa oli Canthia, kolmesta Canthin novellista koottu kokonaisuus. Kuopion kaupunginteatterissa esitettiin Tolan ohjaama raikas tulkinta Canthin Papin perheestä. Syksyllä sai ensi-iltansa Teatteri Avoimissa Ovissa Heini Tolan Raudanluja rakkaus, intensiivinen ja voimakas näytelmä Juhani Ahon, Venny Soldan-Brofeldtin ja Tilly Soldanin elämästä. Esitykset saivat erinomaisen vastaanoton.

Minna Canthin seura on arvostaen seurannut Heini Tolan työtä. Seuran kulttuuripalkintona Heini Tolalle myönnetään Eila Hiltusen suunnittelema Aale Tynni -mitali.

Minna Canthin seuran kulttuuripalkinnot:
2016 Elina Hirvonen, Kaisa Tammi-Moilanen ja Tuula Uusi-Hallila
2014 Sirpa Kähkönen ja Minna Maijala
2012 Heini Tola
2008 Kaari Utrio
2006 Ritva Haavikko ja Laura Ruohonen

Minna Canthin seuran tarkoituksena on virittää harrastusta Minna Canthin elämäntyötä ja sen tutkimusta kohtaan sekä toimia yhdyssiteenä kirjallisuudesta, taiteesta ja muusta kulttuuripolitiikasta kiinnostuneiden naisten kesken. Seuran jäseneksi kutsutaan.