Idiootin päärooliin ruhtinas Myskiniksi astuu Henry Hanikka


kalenteri
hinnasto
osta liput

Sirkukseen sijoitetun tragikoomisen Idiootti-tulkinnan ensi-ilta on 26.10.

 

”Elämä on elämää ja teatteri on teatteria!” kommentoi Teatteri Avoimien Ovien johtaja Hanna Kirjavainen Idiootin esityskauteen sairastapauksen takia tulleita muutoksia. Nyt teatterin syksyn päätuotannon Idiootin päärooliin ruhtinas Myskiniksi astuukin näyttelijä Henry Hanikka. ”Henry on rautainen ammattilainen, juuri oikea ihminen astumaan Taisto Reimaluodon suuriin saappaisiin kesken harjoituskauden.”

Henry Hanikka tunnetaan näyttämöllä muun muassa Kristian Smedsin Suomen Kansallisteatterille ohjaaman Tuntemattoman sotilaan Rokkana, sekä useista menestyneistä TV-draamasarjoista.
”Porukka on ottanut minut ihanasti mukaan, antanut tilaa ja tukea”, päärooliin hypännyt Hanikka kehuu Idiootin työryhmää. ”Nyt tuntuu hyvältä, ei pelota enää.”

Teatteri Avoimien Ovien Idiootti on Hanna Kirjavaisen moderni, tragikoominen tulkinta Dostojevskin romaanista. Tämä venäläisen kirjallisuuden klassikko on aina ajankohtainen puheenvuoro ihmisyydestä, hyvyydestä, ja yksilön valinnoista. Hovin sijaan kehyksen Kirjavaisen Idiootille luo sirkus, sen kimallus ja kulissien varjot.

Idiootti-romaanin on sanottu tapahtuvan tuomiopäivän aattona. Aikamme lihan, materian ja psyykelääkkeiden läpiturvottaman sirkushourulan keskelle saapuu kuin tyhjästä vilpitön ja puhdas ruhtinas Myskin. Tämä kristushahmoinen iso lapsi tuo yhteisölle toivon, muutoksen ja uudestisyntymisen mahdollisuuden. Glitterein ja paljetein haarniskoituneet seurapiirit kohtaavat Myskinin aseistariisuvan olemuksen: hän ei osaa vihata, eikä voi olla rakastamatta. Kestääkö kukaan katsoa sellaiseen peiliin tuhoutumatta itse?

Kirjavainen sijoittaa Idiootin nykyaikaan ja sirkukseen ja luo ajankohtaisille valtapoliittisille tapahtumille metaforisen kehyksen. Esitys on karnevalistinen tragikomedia, jossa leikitellään sirkusilluusion, silmänkääntötemppujen ja viihdyttämisen idealla.  

Esitys tehdään yhteistyössä Agit-Cirk-nykysirkusryhmän kanssa. Agit-Cirk tuottaa persoonallisia ja taiteellisesti korkeatasoisia poikkitaiteellisia nykysirkusesityksiä ympäri Suomea. 


Ensi-ilta 26.10.2022, esitykset 25.10.2022–28.1.2023
Teatteri Avoimet Ovet, Erottajankatu 5, Helsinki

rooleissa Henry Hanikka, Jari Virman, Ulla Raitio, Jenni Lehtinen ja Sasu Peistola  
dramaturgia ja ohjaus Hanna Kirjavainen  
lavastus ja puvut Markus R. Packalén  
valo- ja videosuunnittelu Pasi Pehkonen  
äänisuunnittelu Juha Tuisku
kuvat  Mitro Härkönen
graafinen suunnittelu Susanna Zographos / Z-Factory

 

Haastattelupyynnöt
Hanna Kirjavainen, teatterinjohtaja
hanna.kirjavainen@avoimetovet.fi
040 531 5138

Lehdistöliput
Tiina Vanhanen, teatterisihteeri
liput@avoimetovet.fi
09 4342 510

 

Lehdistökuvat