Avoimissa Ovissa tutkitaan pyhää inkerinsuomalaisen naisen tarinan kautta helmikuussa 2022 – liput myynnissä nyt


Teatteri Avoimet Ovet Kuvassa Ella Pyhältö ja Outi Pulkkinen rooleissaan. Taustalla tammi.

Avoimissa Ovissa tutkitaan pyhää inkerinsuomalaisen naisen tarinan kautta helmikuussa 2022 – liput myynnissä nyt teatterin kevään omaan tuotantoon

Marian tunnustus saa kantaesityksensä Teatteri Avoimissa Ovissa 8.2.2022. Teos pureutuu inkerinsuomalaisen naisen via dolorosaan yhteiskunnassa, jossa uskonto on kielletty. Näyttämöllä nähdään näyttelijä Ella Pyhältö ja kansanlauluperinteen taitaja Outi Pulkkinen.

Esityksen lipunmyynti alkaa tänään! Nopeimmilla on mahdollisuus saada liput normaalihintaa edullisemmin. Early bird -lippu (à 22 €) on saatavilla 7.1.2022 asti kaikkiin Marian tunnustus -näytöksiin. Lippuja myy sekä teatterin oma lipunmyynti (Erottajankatu 5, p. (09) 4342 510, ti–pe klo 11–14 sekä tuntia ennen esitystä) ja Lippu.fi.

Esityksessä eletään Stalinin ajan viimeisiä vuosia 1940–50-luvun vaihteessa. Petroskoin ”Harmaan talon” kellarissa on salaisen poliisin NKVD:n tutkintovankilan selli. Siellä lymyää inkerinsuomalainen Maria Jalava syytettynä laittomien uskonnollisten kokousten järjestämisestä. Samaan selliin heitetään kansannainen, joka sulautuu varjoihin sellin hämärimmässä nurkassa. Mykkä nainen peilinään Maria alkaa käydä läpi kärsimysten ja menetysten täyttämää elämäänsä. Maria joutuu tunnustamaan konfliktin tuntemansa jumalan ja missionsa välillä. Kärsimysten hinta kasvaa lopulta liian suureksi ja Marian mieli järkkyy. Usko murentuu ja pakovainuinen eläin astuu esiin. Juuri silloin mykkänä kuuntelijana lymynnyt kansannainen nousee ja alkaa laulaa ikiaikaista parannusriittiä. Hän laulaa niin, kuin eläin laulaisi haavoittuneelle lajitoverilleen.

Teos jatkaa näytelmäkirjailija-ohjaaja Hanna Kirjavaisen taiteellista intohimoa tuulettaa suomalaisuuden stereotypioita ja tuoda esiin sen historian kätköissä lymyäviä muotoja. Esityksessä uskonto käsitetään inhimillisenä tarpeena selittää omaa rajallisuutta, tuonpuoleisuuksia ja pyhää. Se tarkastelee kristinuskon oppien suhdetta ylisukupolviseen alkukantaiseen tietoon ja esittää väitteen eläimen ja pyhän välisestä kytkennästä. Esitys tutkii myös yksilönvapauden suhdetta järjestelmien vallankäyttöön, olipa kyse valtioista tai uskonnoista.

Käsikirjoitus ja ohjaus Hanna Kirjavainen
Rooleissa Ella Pyhältö ja Outi Pulkkinen
Skenografia Ia Ensterä
Valosuunnittelu Jere Kolehmainen
Äänisuunnittelu Juuso Voltti
Tarpeisto Anne Svensk
Kuva Mitro Härkönen

Kantaesitys 8.2.2022.
Esitykset ajalla 7.2.–28.4.2022.

Liput alk. 25–35/23–33/15–25 €. Myynnissä myös show & dinner -paketti Teatteria ja Pastista alk. 88 €.

Katso esityspäivät kalenterista ja varaa lippusi.

Lisää tietoa kevään ohjelmistosta tulossa pian! Kannattaa pysyä kuulolla.

 

Lisätiedot:
teatterinjohtaja Hanna Kirjavainen, p. 040 531 5138, hanna.kirjavainen(at)avoimetovet.fi
lipunmyynti p. (09) 4342 510, liput(at)avoimetovet.fi (ti–pe klo 11–14)