Teatteri Avoimien Ovien kevään 2021 ohjelmistossa välitetään maailmasta ja marginaalin äänistä!


Teatteri Avoimet Ovet jatkaa yhteiskunnallisten aiheiden käsittelyä. Kevään ohjelmistossa nähdään esityksiä, joiden keskiössä ovat marginaalissa olevien ryhmien äänet, sukupuolen moninaisuuden pohdinta ja tasa-arvo.

Avoimien Ovien kevään oma tuotanto Open Road Show käsittelee vapautta. Mustalla huumorilla kyllästetyn esityksen post-apokalyptisessä maailmassa ei pärjää ilman testosteroninhuuruista maskuliinisuutta. Kaupunkikulttuuriskeneen saadaan lisää hyvää pöhinää Rosvosektori – Fortune of Gender -esityksen myötä. Se on näyttelijä Minna Kivelän ja burleskitaiteilija Bettie Blackheartin vetämä kehonormatiivisuuteen, seksuaalisuuteen ja sukupuoleen liitetyillä tabuilla ilotteleva ja hetkessä elävä happening, joka ottaa kantaa sukupuolen sopimuksenvaraisuuteen. Taiteilijoiden ja kokemusasiantuntijoiden työpajatyöskentelyn pohjalta toteutetaan yleisölle avoin esitys, joka nähdään kahdesti huhtikuussa. Myös kielitieteilijä Janne Saarikiven isännöimissä Punkkua ja puhetta -klubi-illoissa pohditaan tasa-arvoa aikamme kiinnostavimpien ajattelijoiden kanssa.

Kevään 2021 kuratoidun vierailuohjelmiston esityksissä on säikeitä toiseuden, syrjinnän ja tasa-arvon teemaan. Kevään vierailut käynnistää tammikuussa Ahlfors & Siikala. Miten koronakaranteeniin jääneet, kotimaisen teatteritaiteen grand old -veteraanit, ohjaaja Ritva ”Kuke” Siikala ja näytelmäkirjailija Bengt Ahlfors viettivät kesänsä? Tietenkin kirjoittamalla näytelmän! Intiimissä lämpiöesityksessä eteemme piirtyy pala isänmaan historiaa. Esitys on suomen- ja ruotsinkielinen.

Juan Ramón Jiménezin klassikkokirja Harmo ja minä on monille lapsuuden merkkiteos. Siinä eläin toimii inhimillisen ymmärryksen laajentajana ja opettajana. Näyttelijä Vesa Vierikon ja kitaristi Petri Kumelan yhteistyönä syntynyt lempeä teos on paitsi kitaransoiton ja kerronnan ylistys ihmisen, eläimen ja luonnon yhteiselolle, myös haaste nykyihmiselle pysähtymiseen oleellisen äärelle. Esitys vierailee Avoimissa Ovissa maaliskuussa.

Entä voiko taikashow sisältää henkilökohtaisia paljastuksia? Toukokuussa on luvassa itseltä piilotettujen identiteettien läpivalaisua taikuuden keinoin, kun taikuri Robert Jägerhorn tuo näyttämöllemme suoraan New Yorkin lavoilta esityksen Possibilities. Jotain ennalta-arvaamatonta varmasti syntyy, kun työparina nähdään toinen maailmanluokan megatähti eli klarinetisti Kari Kriikku.

Toukokuussa nähdään myös nuoren polven tekijöiden taidetta. Ohjaaja Ona Korpirannan kirjoittama ja ohjaama Sinä päivänä kun Luoja teki isän on esitys ylisukupolvisista traumoista ja yrityksestä löytää selviytymiskeinoja, kun lähipiiri koostuu infantiileista aikuisista. Teoksesta ehdittiin nähdä keväällä vain yksi esitys, ensi-ilta Puoli Q -näyttämöllä. Teos oli myös valittu Tampereen Teatterikesän 2020 ohjelmistoon.

Syksyn koronarajoitusten myötä peruuntuneista esityksistä osa nähdään keväällä 2021. “Viiden tähden täysosumaksi” arvosteltu Babylon on klovneriaa, jolla on aivot! Voiko vallankäyttöä käsitellä naisnäkökulmasta hykerryttävän hauskasti? Voi, vastataan Avoimissa Ovissa #meetoo aikakauden jälkimainingeissa, kun valtakunnan kuoliaaksinaurattajien Red Nose Companyn vierailu vihdoinkin toteutuu. Reippaat äidit – Västäräkistä vähäsen! taas on iloinen musiikki-ilta, joka kysyy voiko äitiys tai vanhemmuus olla identiteettipolitiikkaa? Eeva-Liisa Manner-seuran Kirjeitä ja kaikuja on kaksiosainen esityksellinen juhlailta modernin runouden uranuurtajan 100-vuotisjuhlan kunniaksi.

 

Kuva: Roosa Oksaharju, 2020 / Sinä päivänä kun Luoja teki isän

 

Lisätiedot:

Teatterinjohtaja Hanna Kirjavainen, hanna.kirjavainen(at)avoimetovet.fi, 040 531 5138
Lipunmyynti puh. (09) 4342 510 (ti–pe 11–14)