Punkkua & puhetta -klubi: Sota, rauha ja hiljaisuus


Teksti Punkkua ja Puhetta, keskustelijoiden kasvokuvat.
kalenteri
hinnasto
osta liput

Teatteri Avoimien Ovien Punkkua & puhetta -klubissa keskustellaan torstaina 19.5. klo 18 Ukrainan sodasta. Tiukan asian ja analyysin täyttämän illan kruunaa ukrainalaistaiteilija Aleksey Yudnikovin esitys Silence on a Given Theme

AIKA to 19.5. klo 18 alkaen
PAIKKA Teatteri Avoimet Ovet (Erottajankatu 5, Helsinki)
+ suorana ja tallenteena Youtubessa

Teatteri Avoimet Ovet avaa ovensa Ukrainalle! Punkkua & puhetta -klubin isäntä, kielitieteilijä ja mediapersoona Janne Saarikivi haastaa illan vieraansa keskusteluun aiheesta “sota ja rauha”. Keskustelemassa ovat Ukrainan sotatilannetta paljon analysoinut toimittaja Markus Leikola, Putin-nuoria tutkinut väitöskirjatutkija Jonna Alava, sekä pitkän linjan Venäjä-tuntija, suomentaja-kirjailija Jukka Mallinen. Klubi 19.5. on laajennettu koko illan tapahtumaksi, joka alkaa keskustelulla klo 18 ja huipentuu ukrainalaisen Aleksey Yudnikovin mykistävään esitykseen Silence on a Given Theme, joka on omistettu väkivallattomalle vastarinnalle. 

Venäjää ja Itä-Eurooppaa lähes 40 vuotta seurannut Markus Leikola on monipuolinen toimittaja, kolumnisti ja kirjailija. Ukrainan sodasta ja sen kansainvälisistä vaikutuksista hän on kirjoittanut tiheään tahtiin, muun muassa MTV-uutisille ja Apu-lehdelle. Elokuussa ilmestyvässä esseekokoelmassaan Sodan ja rauhan kronikka (Aula & Co) Leikola esittelee Ukrainan sodan vuosisataiset taustat ja yllätyskäänteet. Esseissä kietoutuvat yhteen sotatoimet, diplomatia, kulttuuri, talous ja viestintä. 

Jonna Alava on väitöskirjatutkija Helsingin yliopiston Poliittisten, yhteiskunnallisten ja alueellisten muutosten tohtoriohjelmassa. Hänen Putin-nuoria käsittelevä artikkelinsa Russia’s Young Army: Raising New Generations into Militarized Patriots (2021) on ladattavissa verkosta Helsinki University Pressin kautta. 

Jukka Mallinen on pitkän linjan venäläisen yhteiskunnan ja kirjallisuuden tuntija, suomentaja ja esseisti. Hän on johtanut sekä Suomen Pietarin Instituuttia että kirjailijoiden sananvapautta puolustavan PENin Suomen järjestöä. 

Ukrainalainen teatteri- ja elokuvanäyttelijä Aleksey Yudnikov toimii muun muassa moskovalaisessa theatre.doc-ryhmässä. Valtaosa theatre.docin tuotannosta on kokeilevaa dokumenttiteatteria. Illan klubin huipennuksena Yudnikov toteuttaa mykistävän performanssin, jossa taiteilija kutsuu katsojat hiljentymään kanssaan yhden kysymyksen äärelle 60 minuutiksi. Teos asettaa yhdenvertaisiksi esittäjät, ohjaajan ja yleisön. Esityksen on luonut ja ohjannut venäläisohjaaja Vsevolod Lisovsky, ja se on omistettu väkivallattomalle vastarinnalle. 

Punkkua & puhetta -klubin keskustelujen ominaislaaduksi on muodostunut illan isännän Janne Saarikiven assosiatiivinen, sivistynyt ja ennalta vain löyhästi määritelty keskustelun kuljetus. Saarikiven upottavien nojatuolien uumenissa ovat vierailleet muun muassa filosofi ja kirjailija Antti Nylén, sarjakuvataiteilija Ville Ranta sekä kirjailija Pirkko Saisio. 

Punkkua & puhetta -klubi to 19.5. klo 18 järjestetään Teatteri Avoimissa Ovissa (Erottajankatu 5, Helsinki). Klubille voi osallistua paikan päällä tai etäyhteydellä. Keskustelu livestriimataan teatterin youtube-kanavalle.

 

OHJELMA
klo 17 ovet auki lämpiöön ja lipunmyyntiin, baari auki
klo 18- KESKUSTELU (livestriimi)
n. klo 19.30-20.00 TAUKO, baari auki

klo 20-21 ESITYS Silence on a Given Theme

LIPUT
Liput 10 euroa
Teatteri Avoimet Ovet lahjoittaa illan lipputulot lyhentämättömänä Unicefille Ukrainan lasten auttamiseksi. Maksuttoman striimin katsojia kannustamme lahjoittamaan suoraan Unicefille. 

  • Liput@avoimetovet.fi // (09) 4342 510 // Erottajankatu 5
    Lipunmyynti auki ti-pe klo 11-14 ja tuntia ennen esityksiä
  • LIPPU.fi /liput 24/7
    Lippu.fi veloittaa kauttaan myydyistä lipuista lisäksi hinnastonsa mukaiset palvelu- ja toimitusmaksut

HUOM! Tilaisuudessa on anniskeluoikeudet, ja lasin saa viedä saliin. Siksi tilaisuuden ikäraja on 18.

LISÄTIEDOT
Hanna Kirjavainen, teatterinjohtaja p. 040 531 5138, hanna.kirjavainen@avoimetovet.fi