Suuri siirtolaisuuspäivä 4.4.2020


Teatteri Avoimien Ovien logo mustalla pohjalla valkoisella

Suuri siirtolaisuuspäivä 4.4.2020


Teatteri Avoimet Ovet järjestää lauantaina 4.4.2020 Suuren siirtolaisuuspäivän klo 13 alkaen. Se on siirtolaisuuden historiaan, sen sosiokulttuurisiin syihin ja seurauksiin pureutuva tapahtuma, joka koostuu asiantuntijoiden paneelikeskustelusta sekä Sontiainen – balladi koti-ikävästä -esityksestä ja Tekijät tutuiksi -teosesittelystä. Tapahtuma on osa Teatteri Avoimien Ovien Toiset-hanketta, joka luo toiseuden teeman ympärille yhteiskunnallista ja kulttuuripoliittista keskustelua.

Suuren siirtolaisuuspäivän aloittaa paneelikeskustelu klo 13–15, jossa keskustelevat kirjailija Antti Tuuri, kielitieteilijä Janne Saarikivi, Siirtolaisuusinstituutin toimitusjohtaja Tuomas Martikainen sekä historiantutkija Saijaleena Rantanen. Keskustelun moderoijana toimii toimittaja Päivi Istala.

Vieraaseen maahan muuttavien ihmisten eli siirtolaisten määrä maailmassa on lähes 200 miljoonaa. Globaalin muuttoliikkeen taustalla ovat työn ja koulutuksen perässä muuttamisen lisäksi muun muassa epäsuhta taloudellisissa tilanteissa, sodat ja konfliktit sekä ilmastonmuutoksen aiheuttamat poikkeukselliset luonnon olosuhteet. Myös Suomesta on muutettu aikojen saatossa milloin tsaarin armeijaa pakoon, milloin ihan puhtaasta nälästä. Suurin muuttoliike koettiin 1900-luvun taitteessa noin sadan vuoden aikana, jolloin esimerkiksi Pohjois-Amerikkaan muutti yli 300 000 suomalaista.

Suuri siirtolaisuuspäivä huipentuu Teatteri Avoimen Ovien Sontiainen – balladi koti-ikävästä -esitykseen klo 16. Se on amerikansuomalaiseen kansanmusiikkiin perustuva musiikkiteatteriesitys, joka kertoo tositarinan suomalaisesta siirtolaisesta Tom Sukasesta ja sisusta, jonka avulla hän rakentaa keskelle preeriaa laivan päästäkseen takaisin koti-Suomeen.

Paneelikeskustelu on kaikille avoin ja maksuton. Illan esitykseen myydään lippuja teatterin omassa lipunmyynnissä sekä Lippu.fi:ssä.

Suuri siirtolaisuuspäivä 4.4.2020 ohjelma:

klo 13 Suuri siirtolaisuus -paneelikeskustelu (vapaa pääsy)
klo 15 tauko (teatterin kahvio/ baari ja lipunmyynti auki)
klo 16 Sontiainen – balladi koti-ikävästä (liput alk. 35/33/25 €)
klo 18.15 Tekijät tutuiksi – esityksen taiteilijat esittäytyvät ja kertovat esityksen synnystä

Lisätiedot:
Teatterinjohtaja Hanna Kirjavainen, hanna.kirjavainen(a)avoimetovet.fi, 040 531 5138
Tuottaja Inka Kunnala, inka.kunnala(a)avoimetovet.fi, (09) 4342 5113
Lipunmyynti puh. (09) 4342 510 (ti–pe 11–14). Liput alk. 35/33/25 €.