“Taide on rauhaa”: Maailman teatteripäivän julistus


Maailman teatteripäivää vietetään vuosittain 27. maaliskuuta. Tämän vuoden Maailman teatteripäivän julistuksen on kirjoittanut norjalainen Nobel-palkittu kirjailija ja näytelmäkirjailija Jon Fosse otsikolla “Taide on rauhaa”. Ote julistuksesta:

“Mutta taide, hyvä taide, onnistuu hienolla tavalla yhdistämään täysin ainutlaatuisen ja universaalin, ja saattaa tehdä ainutlaatuisesta, sanottakoon sitä vaikka vieraaksi, universaalisti ymmärrettävää. Se rikkoo kielten, maanosien, maiden rajat. Se ei ainoastaan yhdistä jokaisen ihmisen erityisyyttä, vaan toisessa mielessä myös sen, mikä erottaa ihmisryhmiä kuten esimerkiksi eri kansoja.”

Alkuperäiskieli norja, käännös Jukka-Pekka Pajunen. Lue koko teksti.

Julistuksen teema puhuttelee meistä monia tässä ajassa. Huhtikuun lopulle asti hetkellä meillä Teatteri Avoimissa Ovissa esitettävä Rautavaara — ihminen ja ikoni käsittelee myös samoja teemoja: ihmisten eriytymistä ja taiteen yhdistävää voimaa. Jakautuneessa Suomessa Tapio Rautavaara halusi esiintyä kaikille, niin punaisille kuin valkoisillekin. Taide yhdistää.

KUVA: Mitro Härkönen. Marian tunnustus, Teatteri Avoimet Ovet 2022.
KUVASSA: Tumma tausta. Oikeassa reunassa istuu Maria (Ella pyhältö) kädet sylissä, esiliina päällään, ja katsoo ylöspäin kohti sanaa