Viro 100-vuotta – Sudenmorsiamen juhlanäytös


Teatteri Avoimien Ovien logo mustalla pohjalla valkoisella

Aino Kallaksen romaanista dramatisoitu erinomaiset arvostelut saanut Sudenmorsian juhlistaa eteläisen naapurimaamme 100-vuotisjuhlia Teatteri Avoimissa Ovissa lauantaina 14. huhtikuuta klo 15 järjestettävässä Viro-erikoisnäytöksessä.

Voimalliseksi ja väkeväksi arvioitu Heini Tolan dramatisoima ja ohjaama näytelmä on vanha hiidenmaalainen ihmissusitarina. Alun perin se sijoittuu noitavainojen aikaan. Kirjailija Aino Kallas tarttui kertomukseen metsänvartijan vaimosta Aalosta, joka eräänä juhannusyönä kuulee metsästä kutsuvan äänen, jota hän ei voi vastustaa. Aalo rakastuu palavasti Metsänhenkeen ja alkaa öisin juosta vapaana ja kahleettomana susien laumassa. Aalon luvaton rakkaus tulee ilmi. Tragedia on valmis.

Virolainen kansantarusto inspiroi Aino Kallaksen kirjoittamaan tunnetuimman ja myös vahvimmin omaelämäkerrallisen teoksensa. Aino Kallaksen päiväkirjamerkintöjen kautta seurataan Aalon, Sudenmorsiamen, ja Ainon itsensä tarinaa. Uusi näyttämösovitus sijoittaa Sudenmorsiamen mihin tahansa aikaan, myös omaamme – se puhuu naisen rohkeuden, vapautumisen ja palavan, intohimoisen rakkauden puolesta.

Teatteri Avoimet Ovet haluaa tällä juhlaesityksellä kutsua koolle pääkaupunkiseudun virolaisia ja Viron ystäviä – tulkaa tapaamaan toisianne ja nostamaan malja 100-vuotiaan Viron kunniaksi! Suomen ja itsenäisen Viron sillanrakentajana Aino Kallas symboloi hyvin naapureiden läheisiä suhteita.

Juhlailtapäivä alkaa klo 15 Näytelmä tutuksi -osiolla. Siinä ohjaaja, teatterinjohtaja Heini Tola kertoo esityksen valmistamisesta, näkemyksestään kertoa vanha tarina tämän päivän yleisölle. Kello 16 alkaa Sudenmorsian-esitys – siihen sisältyy väliaika. Noin klo 17.45 esityksen jälkeen virolainen kirjailija, ohjaaja Imbi Paju pitää juhlapuheen 100-vuotiaalle Virolle otsikolla “Aino Kallaksen Viro – inspiraatio ja menetys”. Sitten sana on vapaa Teatteri Avoimien Ovien aulassa – yhdessä voimme kohottaa maljan ja mielemme Viron 100:lle vuodelle!

Osta liput

Tervetuloa juhlimaan sukulaiskansan suurta juhlaa!

Heini Tola Eeva-Liisa Aalto
taiteellinen johtaja, ohjaaja hallituksen pj.
Teatteri Avoimet Ovet Teatteri Avoimien Ovien Kannatusyhdistys ry