Teatteri Avoimien Ovien historia
toiminta-ajatus
Teatteri Avoimien Ovien toimintamallin tavoitteena on tuottaa sisällöllisesti ja taiteellisesti korkeatasoisia, ajatuksia herättäviä draamaproduktioita, jotka vastaavat manifestiimme – tunne, aisti, oivalla. Ohjelmistoprofiilia rikastutetaan musiikkivierailuilla, runoilloilla ja keskustelutilaisuuksilla.
Erityisen tärkeänä Teatteri Avoimet Ovet pitää uusien kotimaisten, pienimuotoisten näytelmien sekä konserttien kantaesitysten tuottamista näyttämölleen. Omien tuotantojemme pelkistetty, mutta kekseliäs teatteriestetiikka, on muodostunut jo käsitteeksi. Ennen kaikkea panostamme esitysten sisältöön ja sisäistyneeseen näyttelijäntyöhön. Freelance-näyttelijöistä koostuva, vähitellen vakiintuva, ensemble ja vakituinen henkilökuntamme ovat vahvasti sitoutuneet Avoimien Ovien sisältöä ja laatua painottavaan linjaan.
Ohjelmistoprofiilin pääpaino on omissa tuotannoissa; kevät- ja syyskausille tuotetaan molemmille yksi ensi-ilta. Esityskauden aikana tuotannosta järjestetään 30 esitystä. Teatterin oman ohjelmiston linjaan sopivat vierailut täydentävät ohjelmistoa. Vierailuista järjestetään pääsääntöisesti 1–5 esitystä.
Päätoimisen, kuukausipalkkaisen henkilöstön määrä Avoimissa Ovissa on 5 (johtaja, tuottaja, teatterisihteeri, järjestäjä-pukuompelija-baarivastaava, valaistus- ja tehostemestari) ja vakinaisen osa-aikaisen henkilöstön määrä noin 8 (lipunmyyjät, baarityöntekijät). Teatterin omissa produktioissa on vuosittain kiinnitettynä 25–30 taiteilijaa. Lisäksi yhteistyö- ja vierailuesityksissä esiintyy vuosittain noin 80 henkilöä. Vuosittain teatterilla on noin 120 esitystä ja noin 10 000 katsojaa.
historia
Näyttelijä Liisi Tandefelt perusti 1994 Teatteri Avoimet Ovet oman jo 1970-luvulla alkaneen kiertuetoimintansa tueksi. Kiertueet suuntautuivat sekä ulkomaille että kotimaahan ja lisäksi useat esitykset televisioitiin. Pysyvän esitystilan etsinnät johtivat tulokseen 1997, kun Tandefelt löysi Museokadun tyhjäksi jääneen pankkisalin ja näin Teatteri Avoimet Ovet asettui aloilleen. Teatterin esikuvina toimivat keskieurooppalaiset kahvila- ja teehuoneteatterit, kohtauspaikat, kulttuuriklubit. Esitystoiminta Töölössä alkoi huhtikuussa 1998. Tandefelt jatkoi näyttelemistä, lavastamista ja pukusuunnittelua omassa teatterissaan, mutta kutsui myös kansainvälisiä, erityisesti saksalaisia, vierailijoita Museokadulle. Ohjelmistossa oli vahva painotus musiikkiin ja kirjallisuuteen.
Liisi Tandefeltin kaudella (1998–2003) teatterin ohjelmistossa oli paljon klassista musiikkia, koska hänellä oli hyvät suhteet alan taiteilijoihin. Myös runous oli keskeisellä sijalla. Heini Tolan aikana (2004–2019) teatterin ohjelmiston perustana oli vahva draama, erityisesti kotimaiset tekstit. Omia tuotantoja on ollut vuosittain kaksi ja ensi-iltaa seuraa n. 30 näytöstä. Lisäksi ohjelmistossa on ollut vierailuja sekä yhteistuotantoja. Klassisen musiikin konsertit olivat Tolan kaudella jääneet pois, mutta musiikkia oli ohjelmistossa edelleen; esimerkiksi tangoa ja laulelmailtoja. Samoin runoiltoja sekä kirjailijoiden nimikkoiltoja järjestettiin säännöllisesti.
Heini Tola jäi eläkkeelle kesällä 2019. Teatterin hallitus valitsi uudeksi johtajaksi 1.8.2019 alkaen ohjaaja-dramaturgi Hanna Kirjavaisen.
1994 Teatteri Avoimien Ovien Kannatusyhdistys ry perustetaan
1997 teatterille löytyy pysyvä tila Töölöstä vanhasta pankkisalista
1998 ensimmäiset esitykset omassa tilassa
1998 Teatteri Avoimien Ovien Ystävät ry perustetaan
2000 Vuoden esteettinen teko -palkinto
2000 osallistuminen Helsingin kulttuurikaupunkivuoteen
2002 vuokranantaja remontoi taloa ja teatteri joudutaan sulkemaan osaksi vuotta
2002 Heini Tola vierailee ohjaajana Sisäkuvia-esityksessä
2003 Liisi Tandefelt jää eläkkeelle ja kutsuu johtajaksi Heini Tolan
2004 Heini Tola aloittaa taiteellisena johtajana
2005 Meitä on monta – sotalapset ja sotaorvot kertovat kiertueella Ruotsissa
2006 Avoimet Ovet hyväksytään Teatterikeskus ry:n jäseneksi
2008 10-vuotisjuhlanäytelmä Yksityisiä keskusteluja
2009 Vuoden Teatteri -palkinto
2010 Kuin ensimmäistä päivää jatkaa kolmannelle loppuunmyydylle kaudelle
2011 Terveyttä taiteesta -tunnustus Irti minusta -työryhmälle
2012 Heini Tola palkitaan Minna Canth -seuran kulttuuripalkinnolla
2012 Kansanvalistusseuran säätiö irtisanoo teatterin vuokrasopimuksen
2013 Avoimet Ovet avaa uuden näyttämön Erottajalla
2013 15-vuotisjuhlanäytelmä Huojuva talo
2013 Muista minut kiertueella Ruotsissa
2016 Pala palalta pois jatkaa kolmannelle kaudelle
2018 Erottaja 1917-18 jatkaa toiselle kaudelle
2018 20-vuotisjuhlanäytelmä Papin perhe
2019 Heini Tola jää eläkkeelle ja teatterinjohtajana aloittaa Hanna Kirjavainen
2019 Hanna Kirjavaisen ensimmäinen ohjaus Villahousuhäpeä saa ensi-iltansa