Muista minut


ohjaus Minna Nurmelin
rooleissa Lotta Lindroos, Sari Mällinen
ensi-ilta 18.9.2012
esitykset ajalla 17.9.–8.12.2012, lisäesitykset 4.–6.1.2013, kiertueella Ruotsissa 19.11.–2.12.2013

Muista minut – komedia identiteetin katoamisesta

Muista minut Riksteaternin kiertuella Ruotsissa marras–joulukuussa. Vain kolme esitystä omalla näyttämöllä ennen kiertuetta.

Helena on kolmekymppinen valokuvaaja, jonka elämän ydintä ovat olleet avioliitto ja äidiksi tuleminen. Anna puolestaan on viisissäkymmenissä oleva perheetön nainen, jonka valinta elämän sisällöksi on ollut uran luominen kiinteistövälittäjänä.

Tarina alkaa, kun Helena kutsuu Annan kotiinsa pyytääkseen tätä arvioimaan asuntonsa arvon. Pian käy ilmi, että Annan ammattitaito kiinteistövälittäjänä murenee reunoiltaan samaan tapaan kuin Helenan ylläpitämät käsitykset kodin hengestä ja perheen tilanteesta.

Sekä Helena että Anna ovat kumpikin elämässään risteyskohdassa. Toistensa kautta he löytävät yllättäen tilaa suurille kysymyksille: Kuka minä olen? Millä asioilla on elämässäni todellista merkitystä?

Muista minut on vallaton putoaminen kahden naisen elettyyn elämään. Naisten kohtaaminen synnyttää sattumanvaraisen vyöryn, jonka pyörteessä liikutaan muistojen ja halujen kautta kohti totuutta omasta itsestä.

Yhden illan ja yön aikana naiset kadottavat itsensä, muuttuvat toisikseen ja löytävät itsensä aamun koittoon mennessä uudelleen.

ohjaus ja käsikirjoitus Minna Nurmelin
alkuperäisidea Lindroos, Mällinen, Nurmelin, Rasila
dramaturgi Satu Rasila
lavastus ja puvut Veera-Maija Murtola
valo- ja äänisuunnittelu Antti Kujala

rooleissa Lotta Lindroos, Sari Mällinen

Esityksen kesto n. 1 h 45 min. Esityksessä on väliaika.

 


Kritiikit

Avoimet Ovet avaa syyskautensa raikkaasti – niin muodoltaan kuin sisällöltään. Muista minut on komediaa, jonka traagisuus on niin viiltävää, ettei sitä voi katsoa suoraan vaan se on otettava vastaan välähdyksinä. – – Vaikka Mällisen näyttelemisessä on paljon tuttua, siinä on myös aivan uusi, vangitsevasti henkilön hätään porautuva intensiteetti. Hän osaa juurtua pienellekin näyttämölle, komiikka ja tragiikka iskevät syvälle. Hän myös ottaa tekstistä irti paljon enemmän kuin monelle muulle kenties tulisi mieleenkään. – – Esitys huijaa nauramaan aivan kauheille asioille ja tirauttamaan kyyneleen pienestä, kauniista eleestä.
Maria Säkö, HS 21.9.2012

 

Avoimet Ovet avslutar sina femton framgångsrika år i Tölö med den alldeles fantastiskt magiska föreställningen Muista minut i regi av Minna Nurmelin. – – Dynamiken i föreställningen, som är rätt textbaserad, kommer framför allt fram just i de träffsäkra replikerna, kommentarerna och inte minst i Sari Mällinens proffsigt flödande ordsvara.
Elisabeth Nordgren, Hbl 20.9.2012

 

Muista minut on Lotta Lindroosin ja Sari Mällisen hellyttävä kohtaaminen, jossa naamiot alkavat pudota ja ennakko-oletusten kliseet murentuvat rytinällä. – – Muista minut koskettelee syviä kysymyksiä ja saa tunteet liikkeelle. Eikö se ole hyvän esityksen merkki?
Marja Kuparinen, Kirkko & kaupunki 1.10.2012

 

Eiväthän nämä uusia teemoja ole, kyllä niitä kirjallisuudessa ja varsinkin näytelmissä riittää. Mutta varsin taitavasti käsikirjoittaja Minna Nurmelin ja dramaturgi Satu Rasila ovat draaman niistä rakentaneet ja Nurmelin sen ohjannut. Tällaisena ns. kamarinäytelmänä juttu sopii hyvin Teatteri Avoimien Ovien intiimille näyttämölle. – – Tämä on läpikotaisen naisten näytelmä, tragikomedia jossa saa nauraa, mutta myös vakavoitua.
Anja Salminen, Demari 18.10.2012

 

Näytelmä on ehyt ja vaikuttava. Hieno teatterikokemus.
Ulla Janhonen, Anna 18.10.2012