Niskavuori: Loviisa ja Heta


Hella Wuolijoki. Niskavuori: Loviisa ja Heta. Sovitus ja ohjaus Heini Tola. Ensi-ilta 19.2.2019. Oikeassa yläkulmassa Teatteri Avoimien Ovien logo.
ohjaus Heini Tola
rooleissa Mirva Kuivalainen, Jukka Pitkänen, Ella Pyhältö
ensi-ilta 19.2.2019
esitykset ajalla 18.2.–15.5.2019
hinnat alk. 25–35 / 23–33 / 15–25 €, show & dinner 88 €
kalenteri
hinnasto
osta liput

Niskavuori: Loviisa ja Heta


Kipua, kaipausta ja kakkosnelosta. Niskavuorella on aina juostu metsään. Sieltä tullaan takaisin voimaantuneena tai särkyneenä, mutta takaisin tullaan, koska muutakaan ei osata. Valta, velvollisuus, raha ja kunnia ovat Niskavuorelaisen maailmankatsomuksen ytimessä. Mutta mihin koloon rakkaus sopii?

Teatteri Avoimien Ovien kevään 2019 ensi-ilta Niskavuori: Loviisa ja Heta on vahvojen naisten esiinmarssi. Kolmella näyttelijällä ja muusikolla esitettävä kokonaisuus kertoo ensin Loviisan tarinan. Väliajan jälkeen puheenvuoron saa Heta. Esitystä varten sävelletty rouhea ja rytmikäs musiikki luo tarinankerronnan tahdin.

Nuori Loviisa on naitu Niskavuorelle, missä suku pitää vahvasti kiinni kunniasta ja maineesta – ja samalla myös valheesta. Kun Loviisalle selviää, että hänen miehellään Juhanilla on suhde talon piikaan, romahtavat unelmat onnellisesta liitosta. Loviisa joutuu suuren valinnan eteen: jäädäkö vai lähteä? Niskavuoren talon tytär Heta ei saanut miestä, jota rakasti. Hän nielee pettymyksensä, mutta ei ylpeyttään. Hetalla on yksi ja vahva päämäärä: saada rakennetuksi perheelleen uusi ja komeampi talo kuin vanha kotitalo. Hänen täytyy saada näyttää koko maailmalle, että pärjää eikä menetä kasvojaan. Ei kenenkään edessä. Unohtuuko matkan varrelle kuitenkin jotain, kun yksi ja ainoa päämäärä täyttää elämän?

Esitys käsittelee rakkaudettomuutta, petosta, intohimoa ja rakkauden ja velvollisuuden välistä ristiriitaa. Hella Wuolijoen (1886–1954) klassikkoteosten henkilöiden ristiriitaisuus on ajatonta. Loviisan ja Hetan loukattu ylpeys ja siitä kumpuavat teot, kasvojen menettämisen pelko ja vauhtisokeus ovat tunnistettavia ilmiöitä tänäänkin. Kipeytensä läpi Heta ja Loviisa ovat kaukana täydellisyydestä, mutta selviytyjiä yhtä kaikki.

”Ehkä minun pitää olla susi, jotta elämä pysyisi pystyssä.”

teksti Hella Wuolijoki
sovitus ja ohjaus Heini Tola
skenografia Ia Ensterä
valosuunnittelu Jere Kouhia
musiikki Salla Markkanen
kuvat Mikko Mäntyniemi

rooleissa:
Loviisa / Siipirikko / Jaakko Ella Pyhältö
Heta / Malviina Mirva Kuivalainen
Juhani / Akusti / Santeri Jukka Pitkänen

Esityksen kesto noin 2 t 10 min. Esityksessä on väliaika.

ensi-ilta 19.2.2019
esitykset ajalla 19.2.–15.5.2019

Näytelmä tutuksi – ohjaaja esittelee teosta 9.3, 23.3. ja 13.4. tuntia ennen esitystä.
Tekijät tutuiksi – yleisökeskustelua työryhmän johdolla 16.3. ja 30.3. esityksen jälkeen.
Näissä illoissa on korotetut lipunhinnat. Hintaan sisältyy myös käsiohjelma.

Katso lisää esityskuvia Flickristä.

Kaikkiin esityksiin myynnissä myös show & dinner -paketti Teatteria ja Pastista.

Koko esitys vedetään läpi kolmen näyttelijän ja yhden muusikon voimin. Mestarillinen tiivistys kiteyttää klassikot niin, että vain olennainen jää jäljelle.
Minna Hujanen, Eeva-lehti 04/2019

Ella Pyhältön esittämän Loviisan ja Mirva Kuivalaisen näyttelemän Hetan hahmot tuntuvat tuoreilta. Kun yleisöllekin tutut repliikit ja asetelmat, pystytään esityksistä poistamaan kaikki sellainen, joka vie vähäksikään aikaa fokuksen pois naisen kokemuksesta. Ja, kaikista näkemistäni Niskavuorista huolimatta, se tuntuu todella nykypäiväiseltä. Ei sivuhenkilöitä ja verkkaista ramppausta. – – Kolmen näyttelijän ja yhden muusikon muodostama kombo tykittää tiiviillä mutta irtonaisella otteella kahden kotimaisen teatterin suosikkihahmon tarinaa. – – Näyttelijät antavat kaiken näkyä paljaasti ja intensiivisesti. Salla Markkasen musiikissa on tukeva biitti ja esiintyjien kulmikkuudelle ja kireydelle vastapainoksi leppoisuutta. Ikään kuin ehdotuksena siitä, mitä voisi olla. – – Ainakin se on selvää, että jäähyväisohjauksensa Avoimien Ovien johtajana tekevä Tola on ohjannut kotimaisen klassikon, josta monen ikäiset tekijät ja katsojat löytävät yhtä tarttumapintaa. ★★★★
Maria Säkö, HS 27.2.2019 

Esitys rajaa näyttämöltä pois kaiken muun paitsi päähenkilöt. Kolme näyttelijää kuljettaa tapahtumia, joissa suuri määrä ihmisiä on edustettuina rekvisiitan kautta tai pelkästään kädenojennuksen päässä. Näyttämöllistä mobiliteettia hyödynnetään erinomaisesti. Taulut ja tuolit ja laatikot symboloivat oivasti hahmoja. – – Näyttelijät ovat alati läsnä näyttämöllä ja heidän roolivaihdoksiinsa riittää lakki tai tukan sitominen ja avaaminen. Jere Kouhian valaistus tukee erinomaisesti siirtymiä ja roolivaihdoksia. Salla Markkasen musiikki on ikäänkuin kertojan roolissa. – – Ella Pyhältö, Mirva Kuivalainen ja Jukka Pitkänen tekevät vahvaa työtä. Tunteet siirtyvät paineisina, piilotettuina ja räjähtävinä katsomoon, kun kivun kautta kasvetaan vahvoiksi. Liikuttumatta ei tästä esityksestä poistu, sillä se kutittelee juuri niitä kieliä, joilla herkkyys asuu.
Pirjo Puukko, Ääni katsomossa -blogi 15.2.2019

Heini Tolas Loviisa ja Heta är trogen stämningen i Niskavuoriserien. – – Tola har gjort ett avskalat drama som fokuserar på relationerna mellan Loviisa och Heta, mellan hustrurna och deras äkta män. De personliga livsberättelserna och känslorna är i bakgrunden.  – – Samtliga skådespelare gör flera roller. Särskilt Ella Pyhältö, som gör Loviisa, tjänstekvinnan Siipirikko och pojken Jaakko, växlar förtjänstfullt och lyckas med små medel i kroppshållning och minspel byta roll.
Barbro Enckell-Grimm, HBL 21.2.2019

Avoimet Ovet yhdistävät kaksi Niskavuori-klassikkoa yhdeksi, ja tarinallisesti ratkaisu toimii. Näytelmä kulkee rivakasti eteenpäin vain kolmen näyttelijän voimin, kun turhanpäiväiset “Ottaako rovasti kahvia?” -henkiset joukkokohtaukset on napsaistu lähes kokonaan pois. – – Puvustukseen ja lavastukseen on otettu moderni ote, mikä toimii, sillä “alleviivaavaa nuijasotailua” (Mertan termi) ei erikseen tarvitse, teksti kyllä kertoo, mihin aikaan se sijoittuu. – – Näyttelijät Ella Pyhältö, Mirva Kuivalainen ja Jukka Pitkänen tekevät huikaisevan hienoa työtä.
Mertta Hätinen & Laura Liimatainen, Randolfin hipat -blogi 21.2.2019

Teatteri Avoimet Ovet esittää kevään ensi-iltana Hella Wuolijoen tekstiin perustuvan Niskavuori: Loviisa ja Heta -näytelmän. Valinta panee odottamaan klassikkoa, mutta onneksi Heini Tolan ohjaus ja näyttämösovitus on hyvin moderni. Realistisen lähestymistavan sijaan Tola tuo esiin mielenmaisemia. Pois on heitetty mustavalkoisista Niskavuori-elokuvista tutut viljapeltojen aaltoilut, sankot, pankot, räsymatot ja keinutuolit. Loviisa ja Heta elävät nykypäivässä. Näytelmä kysyy, tunnistatko heidät. – – Näyttämöllä Jukka Pitkänen tulkitsee Akustin roolin miehekkään herkästi. Myös Ella Pyhältö ja Mirva Kuivalainentekevät rooleissaan varmaotteista työtä.
Ari Liimatainen, Uusi Suomi 19.2.2019