Työmiehen vaimo


ohjaus Heini Tola
rooleissa Paavo Kerosuo, Karoliina Kudjoi, Miika Laakso (Teak), Jukka Pitkänen, Petriikka Pohjanheimo, Hanna Seppä
ensi-ilta 18.2.2014
esitykset ajalla 17.2.–26.4.2014, lisäesitykset 14.–25.10.2014

Työmiehen vaimo – kertomus eriarvoisuudesta

Työmiehen vaimo -näytelmän päähenkilö, Johanna, menee naimisiin Riston kanssa. Nopeasti käy selväksi, että aviomies ei kanna vastuutaan, vaan tuhlaa vaimonsa omaisuuden, tuhoaa maineen ja lopulta terveydenkin. Myös Riston entinen kihlattu, romanityttö Homsantuu, tulee hylätyksi. Hän yrittää nousta voimakkaaseen vastarintaan siinä kuitenkaan onnistumatta.

Aikoinaan kirjailijan verbaalinen ruoska iski räikeään kaksinaismoralismiin, epäoikeudenmukaisiin valtarakenteisiin ja lainsäädäntöön. Moni asia on muuttunut sitten Minna Canthin ajan, mutta samat asiat koskettavat yhä tämän päivän katsojaa: köyhyys, työttömyys ja ihmisten eriarvoisuus.

Työmiehen vaimo jatkaa Teatteri Avoimien Ovien raikkaiden klassikkotulkintojen sarjaa, missä live-musiikki komppaa tutun ensemblen energistä menoa.

Onpa se sentään suuri armo tuo, että kykenee työhön.
Ei ole maailmassa mikään onni mitään siihen verrattuna.

teksti Minna Canth
sovitus ja ohjaus Heini Tola
lavastus ja puvut Veera-Maija Murtola
musiikki Suvi Isotalo
valosuunnittelu Antti Kujala

rooleissa Paavo Kerosuo, Karoliina Kudjoi, Miika Laakso (Teak), Jukka Pitkänen, Petriikka Pohjanheimo, Hanna Seppä

Vuosi 2014 on Minna Canthin 170-vuotisjuhlavuosi

Esityksen kesto n. 2 h. Esityksessä on väliaika.

Näytelmä tutuksi – työryhmä esittelee teosta 1.3, 22.3. ja 5.4. tuntia ennen esitystä
Tekijät tutuksi – yleisökeskustelua työryhmän johdolla 6.3, 27.3. ja 10.4. esityksen jälkeen

Kritiikit

Minna Canthin syntymän 170-vuotisjuhlaesitys onnistuu yhdessä keskeisessä tehtävässään. Teatteri Avoimien ovien Työmiehen vaimo on komea todistus siitä, että kirjailijan tiukka ote puhuttelee vahvasti myös tämän päivän ihmistä. Tekijät ovat löytäneet helposti yhtymäkohtia 1885 kantaesitetyn näytelmän ja nykyajan välillä. Heini Tolan ohjaama esitys todistaa sen lukemattomilla, pääasiassa pakottoman näppärillä ratkaisuillaan. Samalla osataan naurahtaa näytelmän vanhentuneille piirteille, vaikka ne liittyvät korostetusti draaman tyyliin ja esitysperinteessä tapahtuneisiin muutoksiin. – – Esityksen selkein ja vaikuttavin palanen on Hanna Sepän roolityö nuorena vaimona, joka hiljalleen sortuu monista suunnista tulevien paineiden alle. Sepän hahmottelemasta Johannasta saa heti kiinni ja hänessä riittää liimapintaa koko esityksen ajan.
Lauri Meri, HS 20.2.2014

 

Heini Tola gör här en fin tolkning av Johannas tragiska öde, något av ett konstycke med tanke på hur tjockt och förutsägbart det hela är. Det är överlag en fräsch och spännande uppsättning av en av de stora finska 1800-talsklassikerna. Trots att det hela görs med glimten i ögat landar man till sist någonstans inte alltför långt från textens grundhållning.– – Hellre tar man då med sig de fyndigt humoristiska musiknumren och den hjärtliga respektlösheten. Det om något visar nämligen att också Arbetarens hustru – mot alla odds – kan vara en levande klassiker ännu i dag.
Martin Welander, Hbl 20.2.2014

 

Tendenssi-Minnan 130-vuotias dialogi tarjoaa yhä tarpeeksi lihaa ja verta näyttelijöille. – – Musisointi (yksi kertosäe: Go Minna!) on energistä ja raikasta niin kuin tarkka näyttelijäntyökin. – – Teksti ja esitys lataavat aseet feminismin puolesta. Moraalista ei yksilökeskeisyyden kulta-aikoina viitsitä usein keskustella, vaikka tietenkin moraali ja sen puute määräväät ihmisen elämän suunnasta. Tässä kontekstissa kritiikki kohdistuu vahvemman eli miehen valtaan, jonka vastinparina ei ole vastuuta, ja nyky-yhteiskunnan epätasa-arvoon.
Soila Lehtonen, Aamulehti 20.2.2014

 

Tolan pyrkimys on kaksinainen: tarjota realistinen tragedia ja tulkita se uudelleen. Kyllä hän ne samalla kertaa saavuttaa – hahmottaa klassikon pilarit, mutta sirottelee näkökulmiin nykypäivän ajatusmaailmaa. – – Näyttelijöille tarjoutuu näytönpaikkoja, jotka he toden totta hyödyntävät. Kerosuo piirtää Riston paskamaisuuden täyteläisesti, samoin kuin Miika Laakso hänen Toppo-kaverinsa sulavan siipeilyn. – – Seppä näyttelee kuulaasti, ilman kikkailuja. Petriikka Pohjanheimo saa Homsantuuhun oikeuksiinsa tulisesti tarraavan asenteen, ja oikeastaan rooli nousee naispääosaksi. – – Karoliina Kudjoi ottaa roolit keskittyneesti, eritoten kipakat teesinsä laukovana Minna C:nä. Jukka Pitkänen tulkitsee karheasti Yrjön – – Ja lopuksi, sokerina pohjalla musiikki. Ei aivan heti juonnu mieleen vastaavaa musiikillista tasoa puhenäytelmässä. Kaikki laulavat, kaikki soittavat. Suvi Isotalon vapaasti hengittävät sävellykset tuovat saliin kipeänhaikean tunnelman. Ja entä se stemmalaulanta?! Huh huh, että soi koreasti. – – Joka tapauksessa Tola & Company on siirtänyt merkittävän Canth-klassikon nykyihmisten kokemuskenttään. Vaivattomalla otteella, aidolla teatteri-ilolla.
Veli-Pekka Leppänen, Kansan Uutiset 21.2.2014

 

Nykyään tehdään paljon ns. teknoteatteria, jossa käytetään runsaasti tekniikkaa, kuten vahvistettua ääntä, videoita ja livekuvaa. Tola joukkoineen käy vastaiskuun. He näyttävät hienosti, mikä on teatterin juju, se tärkein tekijä. Se on taitava, monipuolinen, joustava näyttelijä, joka pitää tarinan ja yleisön hyppysissään. Toki tarvitaan myös kannustava ohjaaja, jolla on näkemystä. ”Juuri tällaista teatterin pitäs olla!” kuiskasi seuralaiseni minulle Työmiehen vaimoa katsellessamme. Olen täsmälleen samaa mieltä.
Martti Mäkelä, Skenet 26.2.2014

 

Heini Tola on sovittanut ja ohjannut Canthin näytelmästä painavan ajankuvan niin Minnan päivistä kuin nykyhetkestäkin. Nälkä ja varallisuuden jakautumisen epätasaisuus välähtävät nopeissa teksteissä läpi näytelmän. – – Avoimien Ovien Työmiehen vaimo on värähdyttävä näytelmä. Se herättää jälleen kerran eloon Minna Canthin vaikuttavan ajattomuuden, kun häntä tarkalla korvalla kuuntelee. Tolan ohjaama esitys tekee niin, ja on siksi on elinvoimaisen väkevää teatteria.
Anja Salminen, Demari 3.3.2014

 

Näyttelijät soittavat ja laulavat sydämestä. Siihen tunnelmaan on helppo tarttua.
Eeva Kauppinen, Teatteri & tanssi + sirkus 2/2014

 

Teatteri Avoimissa Ovissa onnistutaan jälleen käsittelemään klassikkoa tuoreella tavalla. Minna Canthin Työmiehen vaimo yhdistää hienosti useita aika- ja todellisuuskerrostumia.
Minna Hujanen, Eeva 3/2014