Kirjeitä Mosulista


ohjaus Liisa Isotalo
järjestää OSIRIS teatteri
esiintyjät Mira Kivilä, Omar Albajare, Jussi Järvinen, Kaisa Siirala, Ali Haithem
esitykset ajalla 4.–27.4.
hinnat alk. 29/27/19 €
kalenteri
hinnasto
osta liput

Kirjeitä Mosulista

Näyttelijä Omar Albajaren ja teatteriohjaaja Liisa Isotalon yhdessä kirjoittama Kirjeitä Mosulista on tositapahtumiin perustuva näyttämöllinen runoelma irakilaisen Ahmedin ja suomalaisen Annan kohtaamisesta.

Nuori Ahmed astuu yllättäen suomalaisen, seesteisestä elämästä haaveilevan Annan kotiin. Irakilainen mies käy peremmälle. Annan epäluulo vaihtuu kiinnostukseksi, järjestys kaaokseksi.  Ahmed raahaa mukanaan Mosuliin jättämänsä perheen, salaisen rakkautensa, autopommien silpomat muistot ja unelmat aikuisuudesta. Anna ja Ahmed katsovat toisiaan silmästä silmään.

Kerros kerrokselta heille molemmille paljastuu uusia näkökulmia ihmisyydestä, vastuusta, kunniantunnosta ja rakkaudesta. Silmä silmästä vai silmästä silmään ja käsi käteen?

esiintyjät Mira Kivilä, Omar Albajare, Jussi Järvinen, Kaisa Siirala, Ali Haithem
musiikki Kaisa Siirala ja Ali Haithem
ohjaus Liisa Isotalo
kuvat ja videot Ahmed Alalousi, Abdulrazaq Aljewari ja Antti Tuomikoski
lavastus Salli Kari
puvut Linda Jännäri
äänet Pirkko Tiitinen
valot Ina Niemelä
maalaukset Mahmood Nazem
videolla Olga Alajääskö, Ola Ila

6.4. esityksen jälkeen: Ammatin vuoksi vaarassa (keskustelu englanniksi)
Osa Suomeen saapuneista pakolaisista on vaarassa omassa kotimaassaan, koska heidät koetaan uhkana ammattinsa vuoksi. Muluken Tesfaw, etiopialainen toimittaja, on asunut Suomessa vuodesta 2016. Muluken joutui pakenemaan Etiopiasta työnsä vuoksi, ja on ollut pidätettynäkin kotimaansa vankilassa. Omar Albajare, irakilainen näyttelijä, on asunut Suomessa vuodesta 2015. Hän muutti Mosulista Suomeen koska oli vaarassa omassa maassaan näyttelijän työnsä vuoksi.

Keskustelua ohjaa Kaisa Väkiparta, Amnestyn Suomen osaston tiedottaja. Kaisa vastaa myös järjestön pakolaiskampanjasta ja on seurannut turvaa hakevien ja pakolaisten tilanteen ja oikeuksien kehittymistä Suomessa 2010-luvun ajan.

7.4. esityksen jälkeen: Turvapaikanhakijoiden ja pakolaisten tilanne Suomessa nyt. 
Turvapaikanhakijoiden tilanne on herättänyt  valtavasti keskustelua vuodesta 2015 lähtien. Mitä runsaan kahden vuoden aikana on tapahtunut turvapaikkaprosessissa?  Millaisista taustoista ihmiset tulevat ja millä perusteilla heitä käännytetään? Mikä tilanne on tällä hetkellä? Miten Suomeen saapuneet pakolaiset ovat sopeutuneet yhteiskuntaan?

Pyydettyjä puheenvuoroja käyttävät Ylen toimittaja Eero Mäntymaa, joka on tutustunut aiheeseen työnsä kautta sekä Erna Bodström joka viimeistelee kansalaisuutta ja maahanmuuttoa käsittelevää väitöskirjaansa. Toimittaja Outi Popp,  Oikeus elää -järjestön aktiivi, tuo oman näkemyksensä aiheeseen. Illan aikana kuulemme kokemuksia myös maahanmuuttajanäkökulmasta. Tuula Linsiö ohjaa keskustelua.

11.4. esityksen jälkeen: Näkökulmia pohjoismaalaisen ja itämaisen kulttuurin eroavaisuuksista ja samankaltaisuuksista.
Maahanmuuton yhteydessä kulttuurierot ja maahanmuuttajien sopeutuminen suomalaiseen yhteiskuntaan nousevat puheenaiheeksi. Mitkä ovat pahimmat kipupisteet pohjoismaalaisen ja itämaisen kulttuurin kohdatessa? Millä keinoilla kulttuurieroja voi pehmentää? Mikä meitä kaikkia yhdistää?

Keskustelussa mukana kriisialueilla työskennellyt ja monipuolisen kansainvälisen kokemuksen kerännyt Pekka Haavisto sekä tietokirjailija, filosofian tohtori Helena Hallenberg. Salli Hakala ohjaa keskustelua.

 

Esityksen kesto n. 2 h 30 min. Esityksessä on väliaika.

järjestää: OSIRIS teatteri

esitykset ajalla 4.–27.4.
liput alk. 29/27/19 €