Marian tunnustus


Kuvassa Ella Pyhältö ja Outi Pulkkinen rooleissaan. Taustalla tammi.
ohjaus Hanna Kirjavainen
järjestää Teatteri Avoimet Ovet
rooleissa Ella Pyhältö ja Outi Pulkkinen
ensi-ilta 8.2.2022
esitykset ajalla 7.2.–28.4.2022
hinnat alk. 25–35/23–33/15–25 €, show & dinner alk. 88 €
kalenteri
hinnasto
osta liput

Marian tunnustus

– Inkerinsuomalaisen naisen via dolorosa


”Kaikk’ on kieltä, laulaminen, rukkoilu, hevosen sieraimiin hengittäminen, kukan terälehtien sulkeutuminen iltaisin. Jumalasta puhuminen, se vaan ei onnistu ihmisen kielellä.”

Eletään Stalinin ajan viimeisiä vuosia 1940–50-luvun vaihteessa. Petroskoin ”Harmaan talon” kellarissa on salaisen poliisin NKVD:n tutkintovankilan selli. Siellä lymyää inkerinsuomalainen Maria Jalava syytettynä laittomien uskonnollisten kokousten järjestämisestä. Samaan selliin heitetään kansannainen, joka sulautuu varjoihin sellin hämärimmässä nurkassa. Mykkä nainen peilinään Maria alkaa käydä läpi kärsimysten ja menetysten täyttämää elämäänsä: häätöä kodistaan Inkeristä, pakkosiirtoa työleirille, lastensa kuolemaa, miehensä katoamista vankileireille ja tähän asti horjumattoman uskonsa peruskiviä, joita myös jatkuvilla komitean kuulusteluilla koetellaan.

Maria joutuu tunnustamaan konfliktin tuntemansa jumalan ja missionsa välillä. Kärsimysten hinta kasvaa lopulta liian suureksi ja Marian mieli järkkyy. Usko murentuu ja pakovainuinen eläin astuu esiin. Juuri silloin mykkänä kuuntelijana lymynnyt kansannainen nousee ja alkaa laulaa ikiaikaista parannusriittiä. Hän laulaa niin, kuin eläin laulaisi haavoittuneelle lajitoverilleen.

Teos jatkaa näytelmäkirjailija-ohjaaja Hanna Kirjavaisen taiteellista intohimoa tuulettaa suomalaisuuden stereotypioita ja tuoda esiin sen historian kätköissä lymyäviä muotoja. Esityksessä uskonto käsitetään inhimillisenä tarpeena selittää omaa rajallisuutta, tuonpuoleisuuksia ja pyhää. Se tarkastelee kristinuskon oppien suhdetta ylisukupolviseen alkukantaiseen tietoon ja esittää väitteen eläimen ja pyhän välisestä kytkennästä. Esitys tutkii myös yksilönvapauden suhdetta järjestelmien vallankäyttöön, olipa kyse valtioista tai uskonnoista.

Käsikirjoitus ja ohjaus Hanna Kirjavainen
Rooleissa Ella Pyhältö ja Outi Pulkkinen
Skenografia Ia Ensterä
Valosuunnittelu Jere Kolehmainen
Äänisuunnittelu Juuso Voltti
Tarpeisto Anne Svensk

Kuva Mitro Härkönen
Graafinen suunnittelu Susanna Zographos

Esityksen kesto avoin. Esityksessä on väliaika.

Kantaesitys 8.2.2022
Esitykset ajalla 7.2.–28.4.2022

Liput alk. 25–35/23–33/15–25 €. Show & dinner alk. 88 €.
Myynnissä Early bird -lippu (alk. 22 €) 7.1.2022 asti.

Näytelmä tutuksi – ohjaaja esittelee teosta 19.2. ja 2.4. tuntia ennen esitystä.
Tekijät tutuiksi – yleisökeskustelua työryhmän johdolla 26.2. ja 9.4. esityksen jälkeen.
Näissä esityksissä on korotetut lipunhinnat. Hintaan sisältyy myös käsiohjelma.