Suuri siirtolaisuuskeskustelu 10.10.2020


Suuri siirtolaisuuskeskustelu 10.10.2020

Teatteri Avoimissa Ovissa järjestetään lauantaina 10.10.2020 klo 13–15 Suuri siirtolaisuuskeskustelu. Se on yleisötapahtuma, jossa kirjailija Antti Tuuri, kielitieteilijä Janne Saarikivi, musiikkitieteilijä Saijaleena Rantanen ja dosentti Tuomas Martikainen syventävät tietämystämme maahanmuuton ja siirtolaisuuden olemuksesta.


Kautta aikain on kotiseuduilta lähdetty maailman ääriin etsimään parempia elinolosuhteita. Siirtolaisuus ja maahanmuutto ovat myös oman aikamme polttavia globaaleja kysymyksiä. Usein kuitenkin unohdetaan Suomen oman muuttoliikehdinnän värikäs historia. Jopa puoli miljoonaa suomalaista lähti Pohjois-Amerikkaan vuosina 1860–1940. Yleisiä syitä maasta muuttoon olivat pelko tsaarin armeijaan joutumisesta, Venäjän sortotoimet, väestön kasvu ja ansaintakeinojen niukkuus maaseudulla. Myös toive äkkirikastumisesta ja noususta yhteiskunnallisessa arvostuksessa nostivat lähtöhalukkuutta. Uusi kotimaa ei aina ottanut tulijoita avosylin vastaan, vaan suomalaiset kokivat syrjintää, ennakkoluuloja, epätasa-arvoista kohtelua ja rasismia.

Tapahtumassa tieteellis-taiteellista keskustelua muuttoliikkeistä, monikulttuurisuudesta ja nationalismista johtaa toimittaja Päivi Istala.

Antti Tuuri on kirjailija, joka on teoksissaan tutkinut suomalaista siirtolaisuutta Yhdysvalloissa, Kanadassa ja Ruotsissa. Hän on julkaissut useita siirtolaisuutta käsitteleviä romaaneja.

Tuomas Martikainen on Siirtolaisuusinstituutin edellinen toimitusjohtaja. Siirtolaisuusinstituutti on erikoistunut kansainvälisen muuttoliikkeen tutkimukseen ja siellä on tehty lukuisia tutkimuksia suomalaisista ulkomailla. Martikaisen omat tutkimukset ovat tarkastelleet maahanmuuttajien asettumista uuteen asuinympäristöön.

Janne Saarikivi on kielitieteilijä ja suomalais-ugrilaisten kielten professori Helsingin yliopistossa. Hän on tutkinut kadonneita ja katoavia kieliä ja kansoja. Hän on myös ahkera yhteiskunnallinen keskustelija erilaisissa medioissa ja foorumeilla, muun muassa panelistina Yle 1:n Aamu Tv:n Jälkiviisaissa ja kolumnistina Parnassossa, Helsingin Sanomissa. Saarikivi on myös Teatteri Avoimien Ovien hallituksen jäsen.

Saijaleena Rantanen musiikinhistorian tutkija ja yliopistonlehtori Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa. Hän on tutkinut suomalaissiirtolaisten musiikkikulttuuria Pohjois-Amerikassa, ja tällä hetkellä hänen tutkimuskohteenaan on erityisesti amerikansuomalaisen työväenliikkeen musiikki Yhdysvalloissa, Kanadassa ja Neuvosto-Karjalassa 1900-luvun taitteesta 1930-luvun loppuun. Rantasen tutkimusnäkökulma painottuu musiikin sosiaaliseen ja poliittiseen käyttöön siirtolaisyhteisöissä.

Suuri siirtolaisuuskeskustelu on osa Teatteri Avoimien Ovien Toiset-hanketta, jonka tarkoituksena on tuoda esiin toiseuttavia valtarakenteita, käydä niistä yhteiskunnallista keskustelua ja laajentaa tietoisuuttamme tasa-arvo-ongelmista. Olemmeko tiettyyn ihmisryhmään kuulumisvimmassamme hylänneet perustavan kysymyksen: keitä me olemme ihmisinä ja mikä on olemassaolon merkitys?

Paneelikeskustelu on kaikille avoin ja maksuton. Illan esitykseen myydään lippuja teatterin omassa lipunmyynnissä sekä Lippu.fi:ssä.

Suuri siirtolaisuuspäivä 10.10.2020 ohjelma:

klo 13 Suuri siirtolaisuus -paneelikeskustelu (vapaa pääsy)
klo 15 tauko (teatterin kahvio/ baari ja lipunmyynti auki)
klo 16 Sontiainen – balladi koti-ikävästä (liput alk. 30/28/20 €)

Lisätiedot:
Teatterinjohtaja Hanna Kirjavainen, hanna.kirjavainen(a)avoimetovet.fi, 040 531 5138
Tuottaja Inka Kunnala, inka.kunnala(a)avoimetovet.fi, (09) 4342 5113
Lipunmyynti puh. (09) 4342 510 (ti–pe 11–14). Liput alk. 30/28/20 €.

kuva Mitro Härkönen