Harmo ja minä


Kuvassa Petri Kumela kitaran kanssa ja hänen vieressään istuu vesa Vierikko nojatuolissa lukien kirjaa
esiintyjät Petri Kumela, Vesa Vierikko
esitykset ajalla 16.–17.3.
hinnat alk. 30 / 28 / 20 €
kalenteri
hinnasto
osta liput

Harmo ja minä

Petri Kumela ja Vesa Vierikko


Kitaransoiton ja kerronnan ylistys ihmisen, eläimen ja luonnon yhteiselolle.

Juan Ramón Jiménezin runollista proosaa Harmo ja minä – Andalusialainen elegia pidetään espanjalaisen Nobel-kirjailijan pääteoksena. Alkuperäinen teos Platero y yo (plata y oro eli hopeaa ja kultaa) vuodelta 1914 kertoo Jiménezin ja hänen aasinsa Plateron (Harmon) kokemuksista, joissa kirjailija uskoo aasille mietteensä, tunteensa ja huomionsa elämästä pienessä Moguerin kotikylässään eteläisessä Andalusiassa.

Kirjan lämmin ja rakastava ymmärrys ihmisen, eläimen ja luonnon yhteiselosta on voimakas puheenvuoro jokaisen elämän tärkeydestä ja ihmisen syvemmästä olemuksesta. Kirja julkaistiin suomeksi 1957 nimellä Harmo ja minä. Suomentaja Tyyni Tuulio ansaitsee syvän kumarruksen upeasta käännöksestään.

Mario Castelnuovo-Tedesco, italialainen säveltäjä, ihastui kirjan tarinoihin ja viisauteen, ja sävelsi 28 kirjan tarinaa kertojalle ja kitaralle, Platero y yo, Op. 190 (1960). Illan esitykseen on valikoitu kokoelmasta 12–15 kappaletta. Sävellykset seuraavat tarkasti tarinoiden kulkua, vahvistavat ja täydellistävät Jiménezin proosaa ja mukautuvat sen vaihteleviin tunnelmiin.

Andrés Segovia levytti kymmenen teoksen osaa ilman kertojaa, koska musiikki itsenäisestikin on erittäin herkkää ja ilmaisuvoimaista.

teksti Juan Rámon Jiménez
suomennos Tyyni Tuulio
sävellys Mario Castelnuovo-Tedesco
kitaristi Petri Kumela
kertoja Vesa Vierikko
dramaturgia työryhmä
kuvat Mitro Härkönen
tuotanto Pekka Nuru / Produmo

Esityksen kesto noin 50 minuuttia. Ei väliaikaa.
Esitykset ti 16.3. klo 19 ja ke 17.3.2021 klo 19

Liput alk. 30 € / 28 € / 20 €