Keväällä teatterin toimistossa eletään menneisyydessä ja tulevaisuudessa


Sinna Laaksonen

24.3.2017

Maaliskuu on toimistossa vauhdikasta aikaa kun kevätkausi on kiireisimmillään. Esityksiä on 4–6 viikossa ja jokaisesta niistä tulee raportoitavaa; lipunmyynti- ja baaritulot, kävijätilastot ja royaltytilitykset on parasta pitää päivittäin ajan tasalla. Samaan aikaan salia kysellään vuokralle yksityistilaisuuksiin ja teatterilla käykin kova kuhina aamusta iltaan. Tämä kaikki pyörii onneksi tuottajan näkökulmasta pitkälti omalla painollaan sillä minä keskityn tänä vuoden kiireisimpänä aikana ennen kaikkea menneeseen ja tulevaan.

Nyt juuri on aika tehdä kirjanpitäjän kanssa viime vuoden tilinpäätöstä. Kirjanpidossa meillä toimii loistava yhteistyö ympäri vuoden Blond Accountsin kanssa eikä suuria yllätyksiä onneksi tässä vaiheessa tule. Jotain pientä pitää kuitenkin aina selvittää ja kaivella viime vuoden mapeista ja tiedostoista. Ja vähintäänkin laskea lomapalkkavelat ja muut mukavat. Taiteellinen johtaja aloittelee samaan aikaan viime vuoden toimintakertomuksen kasaamista.

Heini kirjoittaa alun taiteellisen katsauksen ja minä sitten siihen perään talousasiat. Lopuksi vielä kieliasun tarkastus, muutama selventävä diagrammi ja taulukko sekä kuvia edellisen vuoden esityksistä ja toimintakertomus on valmis painettavaksi. Kannatusyhdistyksen hallituksen pidettyä tilinpäätöskokouksensa materiaalit kärrätään tilintarkastajalle, joka tutkii myös yhdistyksen hallinnon. Onhan hallitusmapissa kaikki pöytäkirjat, liitteet ja allekirjoitukset?! Tilintarkastuksen jälkeen kokoontuu vielä Kannatusyhdistyksen kevätkokous antamaan viimeisen sinettinsä ja edellinen vuosi on käsitelty ja historiaan siirretty.

Aiempina vuosina oman pienen lisänsä tähän kaikkeen toi Helsingin kaupunki, jonka toiminta-avustus seuraavalle vuodelle piti hakea jo huhtikuun ensimmäisellä viikolla! Samaan aikaan siis tilitettiin edellistä vuotta, elettiin kuluvaa vuotta ja suunniteltiin seuraavaa. Helsingin kaupungin suuren organisaatiouudistuksen kanssa samaan aikaan Kulttuurikeskus on päättänyt kuitenkin uudistaa avustusjärjestelmäänsä eikä ensi vuoden toimintasuunnitelmaa tarvitse enää tehdä maaliskuussa kun hakuaika on siirtynyt syyskuulle. Päätökset tehdään edelleen joulukuussa kuten ennenkin eli vasta kaupungin seuraavan vuoden budjetin varmistuttua.

Tulevaisuutta mietitään toimistolla silti. Jo viime vuoden puolella alkoi konkreettinen työ syksyn tuotannon eteen. Kirjailija, ohjaaja, skenografi ja säveltäjä ovat istuneet jo monta palaveria. Nyt maaliskuussa suunnitellaan julistetta, otetaan puffikuvia, hierotaan flyertekstiä ja jumpataan esitysaikatauluja. Syksyn tuotannosta on vähän jo vihjailtu ja annettu pientä teaseria kevään kausiesitteessä, joten tarkkaavaisimmat tietävät, että tulossa on Suomen historiaan liittyvä proggis. Tuotanto julkistetaan ja lipunmyynti alkaa tiistaina 11.4. Ja tuttuun tapaan ns. hiljainen myynti kanta-asiakkaille aukeaa jo viikkoa aiemmin.

Tuottajan työnkuva Avoimissa Ovissa on varsin laaja. Maaliskuussa valtaosa ajasta menee taloushallinnon sekä tiedotuksen ja markkinoinnin parissa. Tänä vuonna siinä samalla tehtiin teatterille myös uudet nettisivut.

|Sinna, tuottaja