Teatteri Avoimet Ovet  on vuonna 1998 perustettu, valtion rahoituslain ulkopuolinen helsinkiläinen ammattiteatteri, jonka toiminta on jatkuvaa ja ympärivuotista. Teatteri on toiminut vuodesta 2013 vuokraamissaan tiloissa osoitteessa Erottajankatu 5, keskeisellä paikalla Helsingin ydinkeskustassa. Teatteri Avoimia Ovia hallinnoi Teatteri Avoimien Ovien kannatusyhdistys ry.

Teatterin arvot ja visio

Teatteri Avoimet Ovet kuuluu eurooppalaiseen ryhmämuotoisten pienteattereiden perheeseen. Eurooppalaisen taideyhteisön toimintakenttää voi määrittää erilaisten yhteiskunnallisten muutosilmiöiden eli megatrendien ja kiihtyvällä tahdilla kehittyvän teknologian, maailmanpoliittisten jännitteiden, globaalien pandemioiden sekä luonnonvarojen ehtymisen ja ilmastonmuutokseen liittyvän kestävyyskriisin kautta. Aikaamme hallitsee eräänlainen hätätilaolosuhde, joka voidaan rinnastaa esimerkiksi sodan tai muun kriisin jälkeisen ajan yhteiskunnalliseen poikkeustilaan. Se tarkoittaa, että yhteiskunnassa täytyy alati nopeammalla aikataululla saada aikaan massiivisia, järjestelmää koskevia rakenteellisia muutoksia, joiden perustana on kestävämpi luonnonvarojen kulutusta rajoittava elämänmuoto.

Globaali hätätilaolosuhde ei voi olla reflektoitumatta taiteeseen. Teatteri Avoimet Ovet pyrkii linjauksillaan, ohjelmistollaan ja esityksillään olemaan rohkeassa vuorovaikutuksessa yhteiskunnasta kumpuaviin aiheisiin. Se haluaa rakentaa siltoja ja luoda toivoa sekä synnyttää keskustelunavauksia ja yhteisymmärrystä identiteettipolitisoituneiden ja eriytyneiden ihmisryhmien välille. Teatteri Avoiemt Ovet etsii aktiivisesti yhteistyössä yleisönsä kanssa uusia muotoja ihmiskunnan yhteisen tulevaisuuden rakennusaineiksi, keskustelunavauksiksi ja pelastuskonsepteiksi.

Teatteri Avoimissa Ovissa ei kuitenkaan kaihdeta leikkiä, moniselitteisyyttä tai kokeiluja ja tunnustetaan sitoutumattoman ja riippumattoman teatterin vastuu ottaa taiteellisia riskejä ja kehittää näin teatteria taidemuotona eteenpäin.

Toiminta

Teatterin ohjelmistoprofiilin pääpaino on omissa tuotannoissa; kevät- ja syyskausille tuotetaan molemmille yksi ensi-ilta. Esityskauden aikana tästä päätuotannosta järjestetään 25–30 esitystä. Teatterin oman ohjelmiston linjaan sopivat vierailut täydentävät ohjelmistoa. Vierailuista järjestetään pääsääntöisesti 1–5 esitystä. Vierailut valitaan julkisen haun kautta saatujen hakemusten perusteella kahdesti vuodessa.

Päätoimisen, kuukausipalkkaisen henkilöstön määrä Avoimissa Ovissa on 5 (johtaja, tuottaja, teatterisihteeri, järjestäjä-pukuompelija-baarivastaava, valaistus- ja tehostemestari) ja vakinaisen osa-aikaisen henkilöstön määrä noin 5 (lipunmyyjät, baarityöntekijät). Teatterin omissa produktioissa on vuosittain kiinnitettynä 10–20 taiteilijaa: muun muassa näyttelijöitä, muusikoita ja suunnittelijoita. Lisäksi yhteistyö- ja vierailuesityksissä esiintyy vuosittain noin 80 henkilöä. Vuosittain teatterilla on noin 120 esitystä ja noin 10 000 katsojaa.

Historiaa

Näyttelijä Liisi Tandefelt perusti 1994 Teatteri Avoimet Ovet oman jo 1970-luvulla alkaneen kiertuetoimintansa tueksi. Kiertueet suuntautuivat sekä ulkomaille että kotimaahan ja lisäksi useat esitykset televisioitiin. Pysyvän esitystilan etsinnät johtivat tulokseen 1997, kun Tandefelt löysi Museokadun tyhjäksi jääneen pankkisalin ja näin Teatteri Avoimet Ovet asettui aloilleen. Teatterin esikuvina toimivat keskieurooppalaiset kahvila- ja teehuoneteatterit, kohtauspaikat, kulttuuriklubit. Esitystoiminta Töölössä alkoi huhtikuussa 1998. Tandefelt jatkoi näyttelemistä, lavastamista ja pukusuunnittelua omassa teatterissaan, mutta kutsui myös kansainvälisiä, erityisesti saksalaisia, vierailijoita Museokadulle. Ohjelmistossa oli vahva painotus musiikkiin ja kirjallisuuteen.

Liisi Tandefeltin kaudella (1998–2003) teatterin ohjelmistossa oli paljon klassista musiikkia, koska hänellä oli hyvät suhteet alan taiteilijoihin. Myös runous oli keskeisellä sijalla. Heini Tolan aikana (2004–2019) teatterin ohjelmiston perustana oli vahva draama, erityisesti kotimaiset tekstit. Omia tuotantoja on ollut vuosittain kaksi ja ensi-iltaa seuraa n. 30 näytöstä. Lisäksi ohjelmistossa on ollut vierailuja sekä yhteistuotantoja. Klassisen musiikin konsertit olivat Tolan kaudella jääneet pois, mutta musiikkia oli ohjelmistossa edelleen; esimerkiksi tangoa ja laulelmailtoja. Samoin runoiltoja sekä kirjailijoiden nimikkoiltoja järjestettiin säännöllisesti.

Heini Tola jäi eläkkeelle kesällä 2019. Teatterin hallitus valitsi uudeksi johtajaksi 1.8.2019 alkaen ohjaaja-dramaturgi Hanna Kirjavaisen.

Johtajat
Hanna Kirjavainen 2019
Heini Tola 20042019
Liisi Tandefelt 1998–2003

Palkinnot
Terveyttä taiteesta -tunnustus 2011
Minna Canthin seuran kulttuuripalkinto 2012 (Heini Tola)
Vuoden teatteri 2009
Vuoden töölöläinen yrittäjä 2008 (Heini Tola)
Vuoden esteettinen teko 2000

2023
Teatterin 25-vuotisjuhlavuosi, Erottajankadulla 10 vuotta täyteen
Tammikuussa esitetään vielä muutaman kerran jo syyskaudella ensi-iltansa saanutta Idioottia
Maaliskuussa Talvisodan kantaesitys
Syyskuussa La Stradan kantaesitys

2022
Syyskauden ensi-ilta Idiootti tuotetaan yhteistyössä Agit-Cirkin kanssa
Marian tunnustus saa kantaesityksensä kevätkaudella

2021
Open Road Show ja Onnellisinta on olla onnellinen saavat ensi-iltansa syyskaudella

2020
Sontiainen – balladi koti-ikävästä saa kantaesityksensä ja jatkaa syyskaudelle koronapandemian suljettua teatterit maaliskuussa

2019
Kirjavaisen ensimmäinen ohjaus Teatteri Avoimissa Ovissa, Villahousuhäpeä, saa ensi-iltansa syksyllä.

Teatterinjohtaja Heini Tola jää eläkkeelle, uutena johtajana aloittaa Hanna Kirjavainen.

Keväällä ensi-iltansa saa Heini Tolan ohjaama Loviisa ja Heta.

2018
20-vuotisjuhlanäytelmä Papin perhe
Erottaja 1917–18 jatkaa toiselle näytäntökaudelle

2016
Pala palalta pois jatkaa kolmannelle näytäntökaudelle

2013
Avoimet Ovet avaa uuden näyttämön Erottajalla 15-vuotisjuhlanäytelmällä Huojuva talo
Muista minut kiertueella Ruotsissa

2012
Kansanvalistusseuran säätiö irtisanoo teatterin vuokrasopimuksen
Heini Tola palkitaan Minna Canth -seuran kulttuuripalkinnolla

2010
Kuin ensimmäistä päivää jatkaa kolmannelle loppuunmyydylle näytäntökaudelle

2009   
Vuoden Teatteri -palkinto

2008    
10-vuotisjuhlanäytelmä Yksityisiä keskusteluja

2005 
Meitä on monta – sotalapset ja sotaorvot kertovat kiertueella Ruotsissa

2004
Heini Tola aloittaa taiteellisena johtajana

2003
Liisi Tandefelt jää eläkkeelle ja kutsuu johtajaksi Heini Tolan

2002
Heini Tola vierailee ohjaajana Sisäkuvia-esityksessä

1998
Teatteri Avoimien Ovien Ystävät ry perustetaan
Liisi Tandefelt aloittaa teatterinjohtajana
Ensimmäiset esitykset omassa tilassa

1997 
Teatterille löytyy pysyvä tila Töölöstä Museokadulta, vanhasta pankkisalista

1994 
Teatteri Avoimien Ovien Kannatusyhdistys ry perustetaan

Sivun kansikuva: Mitro Härkönen. Marian tunnustus, 2022. Ohjaus Hanna Kirjavainen. Kuvassa Ella Pyhältö Maria Jalavan roolissa.