Ruukun sirpaleita


vaaleaihoisia, lyhythiuksisia miehiä. Kukaan ei katso katsojaa kohti. Keskellä oikealla olevalla miehellä kasvoissa ja kaulalla tatuointeja.
ohjaus Tuija Minkkinen
järjestää Porttiteatteri
esiintyjät Porttiteatterin esiintyjät
ensi-ilta to 15.12. klo 19
esitykset ajalla 15.-20.12.2022
hinnat alk. 25 / 15 / 15 €
kalenteri
hinnasto
osta liput

VIERAILUESITYS
Porttiteatteri

Ruukun sirpaleita

dokumentaarinen esitys ulossulkemisen kokemuksista


Tarve Ruukun sirpaleita -dokumentaarisen esityksen tekemiselle sai alkusysäyksensä Porttiteatterin yhteisöön kuuluvien rikostaustaisten esiintyjien ulossulkemisen kokemuksista.

Esitys kysyy, mitä ihmiselle tapahtuu, kun hänet suljetaan – tai hän ajautuu – pikkuhiljaa sosiaalisen yhteisön ulkopuolelle. Kun toiselle ei puhuta, ei reagoida, ei lähestytä, hänestä tulee näkymätön ja merkityksetön. Mitä oma kokemus vieraudesta, toiseudesta ja ulkopuolisuudesta tuottaa? Ulossulkeminen aiheuttaa sosiaalista kipua ja kärsimystä, joka tuntuu jopa pahemmalta kuin fyysinen kipu. Mihin kaikkeen ihminen on valmis saadakseen kuulua johonkin?

Ostrakismi-termi on peräisin antiikin Kreikasta ja tarkoittaa ruukunpaloja, joilla äänestettiin maasta karkotetuista. Meidän rangaistusjärjestelmämme perustuu pitkälti ostrakismiin. Itse rangaistus alkaa usein kuitenkin vasta lusimisen jälkeen, kun tuomionsa suorittanut on palaamassa yhteisöömme. Paluu voi olla erittäin vaikea ja pitkä tie. Yhteiskunnasta ulossulkeminen voi johtaa kivun kierteeseen.

Porttiteatterin vuoden 2022 teemana on tanssi. Esityksessä kokemukset yksilön ja yhteisön rajoista tuodaan näyttämölle tekstin ja liikkeen keinoin.

lavalla Porttiteatterin esiintyjät
ohjaus Tuija Minkkinen
dramaturgia Rosa-Maria Perä
koreografia Ninu Lindfors
sävellys ja äänidramaturgia Sanna Salmenkallio
valosuunnittelu Riikka Karjalainen

Esitykset to 15.12. klo 19, pe 16.12. klo 19, la 17.12. klo 16, ma 19.12. klo 19 ja ti 20.12.2022 klo 19.
Esityksen kesto noin 1 h 40 min, sisältää väliajan.

Liput alk. 25 / 15 /15 €