Talvisodan kirjoittajat


 

Talvisota – yksi sota, kolme tarinaa
KANTAESITYS ke 8.3.2023 klo 19, esitykset ajalla 7.3.–29.4.2023, Teatteri Avoimet Ovet

KIRJOITTANEET
Hanna Kirjavainen
(Suomi), Ari-Pekka Lahti (Suomi), Evgenii Kazachkov (Venäjä), Mikhail Durnenkov (Venäjä), Oleg Mihailov (Ukraina)

 

Hanna Kirjavainen on näytelmäkirjailija ja ohjaaja sekä Teatteri Avoimien Ovien taiteellinen johtaja. Kirjavainen on kirjoittanut ja ohjannut laaja-alaisesti valtakunnan isoille ja pienille näyttämöille, milloin suurmusikaalia, milloin kokeellisempaa nykyteatteria. Inspiroivimmiksi hän kokee teoksensa, jotka on tehnyt pienten ammattilaisryhmien kanssa keskellä korpea, mahdottomissa luonnonolosuhteissa. Hänen viimeisimpiä töitään ovat olleet hänen Teatteri Avoimille Oville tekemänsä Fjodor Dostojevskin Idiootti (dramaturgia ja ohjaus) ja Marian tunnustus (käsikirjoitus ja ohjaus). Suomen teatteriohjaajien ja dramaturgien liitto myönsi Kirjavaiselle Vuoden teatteriohjaaja -tunnustuksen vuonna 2017.

Ari-Pekka Lahti on näyttämötaiteen valtionpalkinnolla palkittu näytelmäkirjailija ja teatteriohjaaja. Vuosina 2012–2019 hän toimi valtaväestön ja alkuperäiskansojen välistä yhteistyötä kehittäneen teatteriryhmä Ruska Ensemblen taiteellisena johtajana yhdessä Jarkko Lahden kanssa. Viimeiset kolme vuotta Lahti on työskennellyt dramaturgina Helsingin Kaupunginteatterissa. Näytelmiä hän on kirjoittanut lukuisille suomalaisille teattereille, kuten Suomen Kansallisteatterille, KOM-teatterille ja Helsingin Kaupunginteatterille.

Evgenii Kazachkov on näytelmä- ja elokuvakäsikirjoittaja sekä opettaja. Hänen teatteritöihinsä lukeutuu Venäjällä useilla näyttämöillä esitettyjä dokumentaarisia, fiktiivisiä ja kokeellisia näytelmiä, yhteistyötä suomalaisten, puolalaisten ja tšekkiläisten kirjoittajien kanssa, ulkomaalaisten näytelmien käännöksiä ja sovituksia sekä Golden Mask -ehdokkuus vuonna 2020 parhaasta näytelmäkäsikirjoituksesta. Hän on opettanut käsikirjoittamista ja pitänyt käytännön koulutuksia näytelmien kirjoittamisesta nuorille ja aikuisille Venäjällä, Puolassa, Romaniassa ja Meksikossa. Kahdeksan vuoden ajan hän toimi venäläisen näytelmäkirjallisuusfestivaali Lubimovkan johtajana.

Mikhail Durnenkov
on Venäjällä ja maailmalla tunnettu näytelmäkirjailija ja elokuvakäsikirjoittaja sekä venäläisten näytelmäkirjailijoiden New Drama -liikkeen jäsen. Durnenkovin näytelmiä on käännetty eri kielille ja esitetty muun muassa Venäjällä, Suomessa, Ukrainassa, Baltian maissa ja Yhdysvalloissa. Hän on luennoinut Venäjän valtion humanistisessa yliopistossa, Moskovan taideteatterikoulussa ja dokumentaarisen teatterin seminaareissa. Vuodesta 2004 lähtien Durnenkov on toiminut Class-Act-koulutusohjelman opettajana. Durnenkov on ollut nuorten näytelmäkirjailijoiden Lubimovka-festivaalin taiteellinen johtaja vuodesta 2012. Maaliskuusta 2022 hän on asunut Helsingissä.

Oleg Mihailov on ukrainalainen näytelmäkirjailija. Hän on syntynyt Uralilla vuonna 1975 ja asunut Harkovassa, Ukrainassa, vuodesta 2010. Hän on koulutukseltaan näyttelijä ja työskennellyt myös radiojuontajana. Mihailov on voittanut useita palkintoja kansainvälisissä näytelmäkirjoituskilpailuissa. Hänen näytelmiään on esitetty Ukrainassa, Venäjällä, Virossa ja Kazakstanissa. 24. helmikuuta 2022 lähtien Mihailov on elänyt keskellä Venäjän armeijan tulitusta, ja hän pitää päiväkirjaa elämästään sodan etulinjassa sijaitsevassa kaupungissa. Otteita päiväkirjasta ja muita hänen sodan aikana kirjoittamiaan tekstejä on esitetty teattereissa ympäri Eurooppaa, muun muassa Virossa (Vaba Lava), Ruotsissa (Dramaten), Itävallassa (Burgtheater) ja Suomessa (Suomen Kansallisteatteri).

 

LEHDISTÖTILAISUUS 28.2.2023: Ukrainan sota sai kansainvälisen kirjailijaryhmän tarttumaan uudelleen Talvisotaan

Teatteri Avoimien Ovien kevään 2023 päätuotanto on 8.3. kantaesityksensä saava Talvisota. Kirjailijat kertovat 28.2. klo 14.15 alkaen teoksen taustoista ja yhteydestä Ukrainan sotaan.

Lue lisää


Talvisodan esityskalenteri ja liput