Sontiainen ‒ balladi koti-ikävästä


ohjaus Hanna Kirjavainen
rooleissa Aarni Kivinen, Johanna Koivu, Pekka Lehti, Juha Pulli ja Anna-Riikka Rajanen
ensi-ilta 5.2.2020
esitykset ajalla ajalla 4.2–23.4.2020
hinnat alk. 25–35/23–33/15–25 €, show & dinner 88 €, early bird 25 € (voimassa 10.1.2020 asti)
kalenteri
hinnasto
osta liput

Sontiainen ‒ balladi koti-ikävästä


Teatteri Avoimet Ovet astuu keväällä Amerikan laivaan!

Teatteri Avoimien Ovien kevään 2020 ensi-ilta on Sontiainen ‒ balladi koti-ikävästä. Se on amerikansuomalaiseen kansanmusiikkiin perustuva musiikkiteatteriesitys, joka kertoo tositarinan suomalaisesta siirtolaisesta Tom Sukasesta ja sisusta, jonka avulla hän kaiken menetettyään rakentaa laivan keskelle preeriaa ja raahaa sen vesireittien varrelle purjehtiakseen takaisin koti-Suomeen. Sukanen kastaa laivan Sontiaiseksi uutteran koppakuoriaisen mukaan.

Tragikoominen ja rouhea Sontiainen ‒ balladi koti-ikävästä on ensimmäinen amerikansuomalaista musiikkiperinnettä ja kohtaloita käsittelevä näyttämöteos Suomessa. Toive onnesta, vauraudesta ja unelmien saavuttamisesta koskettaa ajasta ja paikasta riippumatta. Sontiainen ‒ balladi koti-ikävästä rakentaa koko Atlantin ylittävän sillan. Sukanen ja laiva ovat vertauskuva kaikille vaeltajille, kaipaajille, vieraudelle ja sille, mitä on kantaa ylisukupolvista ulkopuolisuuden taakkaa.

Kantaesityksen on kirjoittanut ja ohjaa teatterin uusi johtaja Hanna Kirjavainen. Esitys on uutta kotimaista musiikkiteatteria, jonka musiikkina kuullaan muun muassa Lännen-Jukkana tunnetun J. Karjalaisen sovituksia vanhoista amerikansuomalaisista kansanmusiikkikappaleista ja Lännen-Jukan esitystä varten säveltämää uutta materiaalia! Esiintyjät ovat maamme eturivin muusikkonäyttelijöitä muun muassa Elonkerjuu-yhtyeestä tuttu Johanna Koivu.

Sontiainen ‒ balladi koti-ikävästä on ensimmäinen teos Teatteri Avoimien Ovien kolmevuotisesta Toiset-hankkeesta, joka tuulettaa ja tuoreuttaa suomalaisuuden käsitettä

”En minä ole hullu, minä vain haluan kotiin.” (Tom Sukanen)

teksti ja ohjaus Hanna Kirjavainen
skenografia Ia Ensterä
valosuunnittelu Jere Kolehmainen
musiikin sovitus ja johto Pekka Lehti
näyttelijät / muusikot Aarni Kivinen, Johanna Koivu, Pekka Lehti, Juha Pulli ja Anna-Riikka Rajanen
kuvat Topi Raulo ja Mitro Härkönen

Esityksen kesto noin 2 t 15 min. Esityksessä on väliaika.

ensi-ilta 5.2.2020
esitykset ajalla 4.2–23.4.2020

Liput alk. 25–35/23–33/15–25 €. Nyt myynnissä myös show & dinner -paketti Teatteria ja Pastista 88 €.

Näytelmä tutuksi – ohjaaja esittelee teosta 22.2. ja 14.3. tuntia ennen esitystä.
Tekijät tutuiksi – yleisökeskustelua työryhmän johdolla 7.3. ja 4.4. esityksen jälkeen.
Näissä illoissa on korotetut lipunhinnat. Hintaan sisältyy myös käsiohjelma.

Arkistolähde Siirtolaisinstituutin arkisto / Heikki Mäen kokoelma

Katso lisää kuvia Flickrstä.

Teatteri ei tarvitse ihmeitä onnistuakseen. Muutama puulaatikko, säkkikangasta ja rutkasti luovia ratkaisuja. Hyvä dramaturgia, näyttelijät ja vastaan­panematon musiikin poljento. Esitys on suoranainen helmi. Tätä kaikkea on Teatteri Avoimien Ovien Sontiainen – balladi koti-ikävästä. Musiikkiteatteri­esitystä voi kutsua suoranaiseksi kulttuuriteoksi, tiettävästi ensi kertaa teatteriesityksessä kohtaavat amerikansuomalainen musiikkiperinne ja amerikansuomalaisten kohtalot. –– Valoisasta tulevaisuuden­uskosta tummiin sävyihin lipuva esitys herättää hilpeyttä juuri soljuvalla finglishillään. –– Ia Ensterän lähes täysin kierrätysmateriaalista valmistama kekseliäs lavastus taipuu mihin vain, myös preerian läpi raahattavaksi laivaksi. ★★★★
Laura Kytölä, HS 12.2.2020

Musiikkikohtauksiin ottavat osaa koko viiden hengen näyttelijäjoukko, josta löytyy myös ammattimuusikoita. Aarni Kivisen ja Juha Pullin lauluosuudet huokuvat voimaa, Johanna Koivun ja Pekka Lehden soitto-osuudet ovat upeaa kuultavaa ja Anna-Riikka Rajasen pyykkilautasoinnut tuovat hienoa huumoria esitykseen. –– Teatteri Avoimien Ovien katsomo on pieni. Tämä luo hyvin intiimiä tunnelmaa. Näytelmä ikään kuin vyöryy katsojan päälle, joten muuta ei voi kuin keskittyä näytelmään. Näyttelijät ovat hyvin lähellä ja kasvonpiirteet ja -ilmeet erottuvat loistavasti. Katsojan on pakko olla läsnä tilanteessa ja kohtauksissa. Omille ajatuksille ei jää aikaa, kun antaa itselleen luvan antautua näytelmän vietäväksi. Sontiainen vei kyllä mennessään täysin. –– Sontiainen – balladi koti-ikävästä on näytelmä, joka sopii mielestäni kouluikäisistä alkaen koko perheen katsottavaksi. Näytelmä on hyvä keskustelunavaus sille, millaista on siirtolaisen elämä ja kuinka koti-ikävää hoidetaan.
Katri Y-V, Elämä on ihanaa -blogi 9.2.2020

Helsingin Sanomat listasi ennen teatterikevään alkua tämän näytelmän yhdeksi odotetuimmista ensi-illoista. Suosittelu myös osuu nappiin, sillä Sontiainen on nimestään huolimatta nautinnollista katsottavaa. –– Näyttelijöiden ja yleisön kontakti säilyy tiiviinä halki näytelmän. Pääroolissa Tom Sukasena esiintyvä Aarni Kivinen luotsaa näytelmää varmoin ottein. Hänen tuskansa välittyy hyvin katsomoon asti. Mikä olisikaan sen turhauttavampaa kuin talsia noin 900 kilometrin matkan Kanadasta Yhdysvaltoihin vain todetakseen vaimon ja lapsen kuolleen vuosia sitten? ––  Toinen kehun arvoinen on Anna-Riikka Rajanen Kerttu-vaimon roolissa. Olen nähnyt hänet aiemmin Helsingin Kaupunginteatterissa energisenä Peppi Pitkätossuna. Sama ilo ja energia välittyy hänestä myös tässä roolissa.
Veikka, Me Viisi -blogi 6.2.2020