ohjaus | Tapio Kankaanpää ja Heini Tola |
rooleissa | Elina Hietala, Katriina Honkanen, Elina Reinikka |
ensi-ilta | 22.2.2011 |
esitykset ajalla | 21.2.–12.5.2011, Tampereen Teatterikesä 3.–4.8.2011, lisäesitykset 4.–9.10.2012, kiertueella Suomessa 16.10.–2.11.2012 |
Irti minusta – perheen selviytymistarina syömishäiriöstä
Perheen äitiä kohtaa kammottava tilanne, kun tytär lakkaa syömästä tullakseen paremmaksi ihmiseksi. Perheen koti muuttuu taistelutantereeksi, ja äidin voimien uhatessa loppua on perheen nuorimman tyttären otettava vastuu läheisistään. Vasta ymmärrys valinnasta elämän ja kuoleman välillä mahdollistaa ensimmäiset askeleet kohti tervehtymistä.
Aikamme on otollinen syömishäiriöille; yhteiskunta ihannoi ja vaatii täydellisyyttä, ja yhä useamman elämä on jatkuvaa suorittamista. Itseen kohdistuvat odotukset ja paineet muodostuvat lopulta mahdottomiksi saavuttaa.
Irti minusta on ajankohtainen, raju ja koskettava selviytymistarina hyväksytyksi tulemisen tarpeesta. Katriina Honkasen herkät ja kauniit laulut soivat lohdullisina tarinan rinnalla.
Irti minusta kutsuttiin Tampereen Teatterikesän pääohjelmistoon 2011 ja se on palkittu Terveyttä taiteesta -tunnustuksella. Kiertueella Suomessa syksyllä 2012.
käsikirjoitus Virpi Haatainen
ohjaus Tapio Kankaanpää ja Heini Tola
lavastus ja puvut Paula Koivunen
laulut Katriina Honkanen
valo- ja äänisuunnittelu Antti Kujala
rooleissa Elina Hietala, Katriina Honkanen, Elina Reinikka
Esityksen kesto n 2 h. Esityksessä on väliaika.
Kritiikit
Teatteri Avointen Ovien intiimi tila on kuin tehty esityksille, joissa katsotaan ihmistä tarkasti, mutta kunnioittavan etäisyyden päästä. Irti minusta kuitenkin rikkoo kunnioituksen muurin ja tuo anoreksian saastuttaman perheen hyvin lähelle. Rankka esitys ei vältä ihmisen rumien ja itsekkäiden puolien tuomista esiin ja antaa välillä arkisten yksityiskohtien kautta tilaa myös tumman huumorin sävyille. Elina Berg esittää itseään säästelemättä anoreksiaa sairastuvaa Nooraa.
Maria Säkö, HS 25.2.2011
Irti minusta kuvaa taitavasti eri osapuolten tuntemuksia raastavassa tilanteessa. Tyttären anoreksia verottaa jokaisen voimia, eikä arki ole enää entisensä. – – Rankkaa kerrontaa pehmentävät Katriina Honkasen laulut, jotka antavat ahdistukselle hetken hengähdystauon.
Katariina Luoma, Teatteri 3/2011
Teatern Avoimet Ovet har för övrigt redan en längre tid tacknämligt satsat på engagerande, kritiska uppsättningar som berör sociala och andra missförhållanden i vårt samhälle. Irti minusta växer gradvis till ett starkt drama där kärnfamiljens personer, skild mor, anorektisk dotter och en yngre dotter kämpar med ätstörningsproblematiken som gradvis också håller på att störta modern över psykgränsen.
Elisabeth Nordgren, Hbl 25.2.2011Elina Bergin Noora tuo rohkeasti esiin syömishäiriön luonteen. Se ei ole vain oman ruumiin ja mielen piiskaamista elämän hallintaan vaan samalla myös melkoista vallankäyttöä. Tyttärestä tulee perheessä kuin musta aukko, joka imee äidiltä ja sisarelta elämisen voiman. – – Näytelmä on yhden asian esitys, mutta ei vain sitä, sillä kaikissa riippuvuuksissa on samankaltaisia piirteitä.
Marja Kuparinen, Kirkko & kaupunki 9.3.2011
Kritiikit kokonaan:
Helsingin Sanomat, Maria Säkö 25.2.2011
Hufvudstadsbladet, Elisabeth Nordgren 25.2.2011
Kirkko & kaupunki, Marja Kuparinen 9.3.2011
YLE TV-uutiset 22.2.2011
YLE kulttuuri, Satu-Lotta Peltola 22.2.2011