Jewish khasene – Juutalaiset häät TÄYNNÄ


joukko ihmisiä soittaa musiikkia eri soittimilla ulkona puun alla
esiintyjät Helsinki Klezmer Kapelye
esitykset ajalla 28.9. klo 19
hinnat alk. 20 € / 15 € / 15 €
kalenteri
hinnasto
osta liput

päivitys 27.9.2022 ESITYS ON LOPPUUNMYYTY.
Varatut liput tulee lunastaa viimeistään puoli tuntia ennen esityksen alkua. Lipputiskiltä voi kysyä peruutuspaikkoja ennen esityksen alkua.


VIERAILUESITYS
Helsinki Klezmer Kapelye

Jewish khasene − Juutalaiset häät


Jewish khasene − Juutalaiset häät -esityksessä yleisö kutsutaan kokemaan perinteiset itäeurooppalaiset juutalaiset häät rituaaleineen ja tansseineen, klezmer-musiikin tahdeissa! Klezmer-muusikot, eli klezmorim, ilmoittivat kyläläisille häiden alkamisesta katulaululla Gaz’n nig’n. Laulu Sulhanen ja morsian, onneksi olkoon − Khoz’n Kale mazl tov esitettiin heti vihkimisen jälkeen. Tämä laulu on tuttu suomalaisillekin: Brita Koivunen on nimittäin laulanut sen suomeksi käännettynä Käy tanssimaan. Broygen tanzt − Anoppien tanssi on humoristinen tanssi, jonka lopussa anopeista tuleekin hyvää pataa. Esityksen jälkeen yleisöllä ja muusikoilla on mahdollisuus seurustella ja vaihtaa kokemuksia esityksestä viinilasin tai kahvikupin ääressä!

Klezmer-musiikki on Itä-Euroopan juutalaisten kansanmusiikkia. Se juontaa juurensa keskiajan Eurooppaan, jossa juutalaiset muusikot kiersivät soittamassa Itä-Euroopan kulttuuristaan rikkaissa ja elinvoimaisissa juutalaisyhteisöissä. Klezmer on vauhdikasta tanssimusiikkia, jota on soitettu erilaisissa juhlissa ja häissä. 1800-luvun loppuun mennessä klezmer-musiikista oli tullut pitkälle kehittynyt musiikkityyli, joka keräsi vaikutteita sekä juutalaisesta kulttuurista että sen ulkopuolelta.

Helsinki Klezmer Kapelye on perustettu vuonna 2005 Helsinki Klezmer Festivaalin jam-sessioiden yhteydessä. Siitä lähtien yhtye on esiintynyt säännöllisesti klezmer-konserteissa. Yhtye on esiintynyt Suomen Klezmer-yhdistys ry:n järjestämissä jameissa, joissa on laulettu, tanssittu ja kerran jopa vietetty häitäkin! HKK on esiintynyt aiemmin muun muassa Espan lavalla, Balderin salissa, Juttutuvassa, Tenhossa, Hakasalmen huvilassa, Musiikkiteatteri Kapsäkissä ja ympäri Suomea esimerkiksi Hämeenlinnassa, Tampereella sekä Kaustisen kansamusiikkijuhlilla. Yhtyeelle on ominaista olla vuorovaikutuksessa yleisön kanssa esiintymisen aikana. Esiintyessään Helsinki Klezmer Kapelye haluaa saada yleisön mukaan ja näin tehdä klezmer-musiikkia läheiseksi ja tutuksi kuulijoille. Näin yhtye ylläpitää klezmer-perinnettä Suomessa.

Esitys ke 28.9.2022 klo 19.

Liput alk. 20  /15 /15 €

Esityksen kesto noin 1 t, jonka jälkeen keskustelua.