Onnellisinta on olla onnellinen


Teatteri Avoimet Ovet Kuvan vasemmassa reunassa Taisto Reimaluoto Elis Sinistön roolissa, keväinen kukkaseppele päässään.
ohjaus Hanna Kirjavainen
rooleissa Taisto Reimaluoto
ensi-ilta 26.10.2021
esitykset ajalla 25.10.–23.11.2021
hinnat alk. 25–35/23–33/15–25 €, show & dinner alk. 88 €
kalenteri
hinnasto
osta liput

Taija Helminen: Onnellisinta on olla onnellinen


Teatteri Avoimet Ovet tuottaa yhdessä Lahden kaupunginteatterin kanssa uuden kotimaisen kantaesityksen Onnellisinta on olla onnellinen. Esitys on näytelmäkirjailija Taija Helmisen kirjoittama henkevä monologi.

Onnellisinta on olla onnellinen piirtää kuvan ITE-taiteilijasta ja marginaalissa omintakeista, ihmisrakkauteen perustuvaa ajatteluaan harjoittavasta erakosta Elis Sinistöstä (1912–2004). Teatteri Avoimet Ovet haluaa juhlistaa tällä monologimuotoon kirjoitetulla näytelmällä rakastetun näyttelijä Taisto Reimaluodon 60-vuotissyntymäpäivää. Teos ristiinvalottaa Reimaluodon omaa elämäntarinaa ITE-taiteilija Elis Sinistön elämään ja sommittelee näyttämölle kahden suuren elämänrakastajan kosmisen balettisoolon.

Oulussa 1912 syntynyt ITE-taiteilija Elis Sinistö oli astrologi, rakentaja, työmies, balettitanssija, erakko, mietiskelijä, joogi, kansainvälinen tähti, majatalon isäntä, ufobongari, nudisti ja pasifisti, joka villieläimen notkeudella eleli itse rakentamassaan paratiisissa Villa Mehussa 92-vuotiaaksi. Samalla ilolla ja roolien huvittelunhalulla Reimaluodon elämäntaiteilutaipaleeseen liittyy Sinistön utopian ja ihmisrakkauden kaltaisia valoisia piirteitä. Samoin kuin kaikille kulkureille ja väsyneille matkustavaisille retriittiä elämäntyönään rakentanut Sinistö, Reimaluoto on esityksillään rakentanut levähdyspaikkaa katsojien huoahtaa valossa kuin elävä ihminen.

Minä ajattelen, etten minä omista mitään – äiti maa omistaa minut. –Elis Sinistö

Esitys toteutetaan yhteistyössä Lahden kaupunginteatterin kanssa. Lahdessa Aino-näyttämöllä ensi-ilta pidetään helmikuussa 2022.

Käsikirjoitus Taija Helminen
Ohjaus Hanna Kirjavainen
Roolissa Taisto Reimaluoto
Skenografia Pekka Korpiniitty
Valosuunnittelu Jere Kolehmainen
Äänisuunnittelu Jere Kouhia
Pukusuunnittelu ja toteutus Anne Svensk
Kuvat Mitro Härkönen

Ensi-ilta 26.10.2021
Esitykset aikavälillä 25.10.–23.11.2021.

Esityksen kesto 1,5 t. Esityksessä on väliaika.

Liput alk. 25–35/23–33/15–25 €. Show & dinner -paketti Teatteria ja Pastista alk. 88 €.

 

Näytelmä tutuksi – ohjaaja esittelee teosta 13.11. tuntia ennen esitystä.
Tekijät tutuiksi – yleisökeskustelua työryhmän johdolla 20.11. esityksen jälkeen.
Näissä esityksissä on korotetut lipunhinnat. Hintaan sisältyy myös käsiohjelma.

 

”Kosteannihkeässä marraspimeydessä heppoisempikin esitys varmasti toimisi onnellistuttamistehtävässä, mutta Reimaluodon monologi tekee sen puhtaasti sisällöllään ja esittäjänsä väkevällä läsnäololla. – – Hän on Avoimien Ovien intensiivisessä näyttämötilassa koko esityksen puolitoistatuntisen keston niin läsnä, niin lähellä katsojaa kuin olla saattaa. Kokonaisvaltaisesti – niin kehollisesti kuin kommunikatiivisestikin.” –Rolf Bamberg, Demokraatti 13.11.2021

 

“Sinistön nöyrä elämänkatsomus ei avaudu vain hänen sanoissaan, vaan se lihallistuu läpikotaisella tavalla edessämme näyttämöllä. Tämä on teatteritaiteen juhlaa. – – Onnellisinta on olla onnellinen osoittaa sieluun porautuvalla tavalla, miten elämän kokeminen saattaa hyvinkin olla mahdollista ilman kitkaa.” –Tuomas Rantanen, Voima 12.11.2021

 

“Ensi-illan täysi katsomo palkitsi esityksen poikkeuksellisen myrskyisästi, eikä aplodeista ollut tulla loppua. Teatteria parhaimmillaan.” –Veli-Pekka Leppänen, Kansan Uutiset 27.10.2021

 

“Puolitoistatuntinen on yhtä ilon hyrinää.” Suvi Ahola, Helsingin Sanomat 30.10.2021

 

“Rajaton, syleilevä, hauras, voimakas.” Yleisökommentti 31.10.2021

 

“Suosittelen näytelmää lämpimästi kaikille, jotka haluavat palata onnen alkulähteille.” Yleisökommentti 31.10.2021