Open Road Show


Teatteri Avoimet Ovet Kuvassa Tiina Weckström ja Minna Kivelä rooleissaan showpainikehässä. Taustalla showpainijoita.
ohjaus Hanna Kirjavainen
rooleissa Tiina Weckström, Minna Kivelä
ensi-ilta 8.4.2021 / 17.8.2021
esitykset ajalla 16.8.–8.10.2021
hinnat alk. 25–35/23–33/15–25 €, show & dinner alk. 88 €
kalenteri
hinnasto
osta liput

Open Road Show


Open Road Show on hulvaton esitys kahden naisen road tripistä jossain päin luhistuvaa länsimaista sivilisaatiotamme. Se perustuu yhdysvaltalaisen dramaatikon Steve Tesichin nykydraamaan On the Open Road, jonka on suomentanut Pentti Saaritsa nimellä Taivasalla.

Ohjaaja Hanna Kirjavaisen näyttämösovitus sommittelee eteemme moraalisen ihmiskokeen, jossa kaksi maailmanlopun luuseria yrittää lunastaa sisäänpääsyn muusta maailmasta eristäytyneeseen Vapaiden Valtioon. Missio hankaloituu, kun sisäänpääsymaksuksi tarkoitettu mukaan haalittu kulttuurivaluutta eli Picassot, Rembrandtit ja Nietzsche-siteeraukset ovatkin menettäneet arvonsa. Hinnaksi vaaditaankin koko kristillisjuutalaisen kulttuurin karnevalistista hautaamista.

Open Road Show on post-apokalyptinen musta komedia. Teatteri Avoimien Ovien feministisessä tulkinnassa tarinan antisankarit ovat keski-ikäisiä, partojen taakse piiloutuneita vihaisia naisia, jotka kirjaimellisesti kantavat mukanaan kokonaista kulttuurikerrostumaa ja jotka pysyttelevät elävien kirjoissa apinoimalla amerikkalaisten Hollywood-elokuvien maskuliinisia maneereja.

Maailman katastrofaalisesta synkkyydestä huolimatta Open Road Show ammentaa voimaa surrealistisesta huumorista. Esityksen innoittajia ovat muun muassa roskakulttuuri, Monty Python, showpaini, fake news, Mad Max -elokuva ja road movie -elokuvagenre. Esitys heijastelee iloisen röyhkeästi oman aikakautemme irvokkaita ilmiöitä älykkäällä, mutta ihmiskunnan kompuroinnille myötätuntoisella sydämellä.

Alkuteoksen nimi viittaa ”tien kulkijoihin”, joiksi alkukristittyjä myös kutsuttiin. Tien kulkijoina Avoimien Ovien näyttämöllä nähdään aikamme ykkösketjun komedienne Minna Kivelä sekä Ida Aalberg -palkinnolla ja Jussi-patsaalla palkittu Tiina Weckström. Esitys kuuluu Teatteri Avoimien Ovien taiteelliseen Toiset-ohjelmistolinjaukseen ja sen alateemaan sukupuoli. Linjauksen tarkoituksena on näyttämötaiteen keinoin tarkastella toiseutta yhteiskunnallisena, sosiaalisena ja filosofisena ilmiönä.

Sovitus ja ohjaus Hanna Kirjavainen
Teksti Steve Tesich
Rooleissa Tiina Weckström, Minna Kivelä
Skenografia Ia Ensterä
Äänisuunnittelu Juuso Voltti
Valosuunnittelu Jere Kolehmainen
Esityskuvat: Mitro Härkönen

Esitysoikeudet: Agency North ja Suomen Näytelmäkirjailijat ja Käsikirjoittajat ry

Esityksen kesto 2 t 20 min. Esityksessä on väliaika.

Streamattu ensi-ilta 8.4.2021
Ensi-ilta 17.8.2021
Esitykset ajalla 16.8.–8.10.2021

Liput alk. 25–35/23–33/15–25 €. Show & dinner -paketti Teatteria ja Pastista alk. 88 €.

 

Näytelmä tutuksi – ohjaaja esittelee teosta 21.8. ja 4.9. tuntia ennen esitystä.
Tekijät tutuiksi – yleisökeskustelua työryhmän johdolla 11.9. esityksen jälkeen.
Näissä esityksissä on korotetut lipunhinnat. Hintaan sisältyy myös käsiohjelma.

 

Minna Kivelä ja Tiina Weckström — — vyöryttävät katsojan pohdittavaksi runsaan joukon teemoja vapaudesta, moraalista, vallasta ja vastuusta, taiteen arvosta, yksinäisyydestä ja halusta tulla nähdyksi. Koskettavimpia ovat hetket, joissa pilkahtaa toivo siitä, että arvottomana pidettykin voisi olla jonkun silmissä arvokas.”
–Evianna Lehtipuu, Teatteri & Tanssi + Sirkus 27.5.2021

 

Steve Tesichin moraliteetti On the Open Road (1992) ei voisi osua paremmin tähän aikaan. Post-apokalyptinen komedia kairaa kipeästi ja hauskasti länsimaisen sivistyksen vuosirenkaita ja kulttuurin katoa. — — Epätodennäköinen parivaljakko, omaääninen koomikko Kivelä ja vahvoista, laaja-alaisista rooleistaan tunnettu Weckström piiskaavat toisensa näyttämöllä mahtavaan vireeseen. Näyttelijäntyötä on nautinto seurata ja vastakohdat täydentävät toisiaan.”
–Laura Kytölä, Helsingin Sanomat 19.8.2021

 

” – – lavastaja Ia Ensterä [on] saanut luotua yhdessä valosuunnittelija Jere Kolehmaisen kanssa vaikutelman ympärillä loputtomasti levittäytyvästä autiomaasta, jossa ihmiset tarraavat kulutustavaraan kuolleenakin. Kuvaa täydentää Juuso Voltin hallittu äänisuunnittelu ja sävellystyö. – – Open Road Show on esityksenä karnevalistinen musta komedia, jossa viittauksia tapahtuu moneen suuntaan. Esitys kasvaa ja kerää huimiakin kierroksia loppua kohden, kysyen myös katsojalta kykyä heittäytyä esityksen viittauksien myllyyn.
–Eeli Vilhunen, Demokraatti 26.8.2021

 

“Mieletön! Karu ja viisas ja koskettava, ja samaan aikaan ihan äärettömän hauska dystopia.”
Yleisökommentti 17.8.2021 

 

Open Road Show’ta kannattaa seurata kaikki aistit valppaina.
Elämä on ihanaa -blogi 29.8.2021

 

”Mykistävä esitys.”
–Yleisökommentti 23.9.2021
“– – näytelmä olikin huikaisevan hieno dynamiikaltaan vaihteleva trippi. Näyttelijäntyön juhlaa, hienoa tekstiä, hiljalleen aukeavaa, viisaasti selittelemättä jätettyä, synkkää mutta kiiluvaa kuten tämä sateinen syysiltakin.”
–Yleisökommentti 23.9.2021