Vala


ohjaus Virpi Haatainen
rooleissa Ella Pyhältö, Henry Hanikka, Juhani Rajalin
ensi-ilta 17.9.2013
esitykset ajalla 16.9.–13.12.2013

Vala – näytelmä runoilija Katri Valan elämästä

Vala kertoo voimakkaasti kokevasta ja tarkkanäköisestä yhteiskunnallisesta vaikuttajasta, runoilija Katri Valasta. Nuorena Katri huumaantuu elämästä, runoista ja Olavi Paavolaisesta. Katrin arki on kuitenkin täynnä velvollisuuksia ja kamppailua. Lapsena koettu isän menetys ja sitä seurannut köyhyys ja häpeä eivät päästä häntä otteestaan. 1930-luvulla Katrin tilanne vaikeutuu poliittisten ongelmien myötä.  Asenteiden kärjistyessä, Katrista ja hänen veljestään Erkistä tulee aktivisteja, kiivaita demokratian ja sananvapauden puolustajia.

Katri etsii koko elämänsä turvallista kotia, pesäpuuta. Mutta pesäpuu vaihtuu alati ja sota vie lopullisesti kaiken. Taide tuo kuitenkin lohtua Katrin elämään. Kirjoittaessaan hän tuntee itsensä vapaaksi, pienen ohikiitävän hetken hän on turvassa, kuin isän sylissä.

Siellä hengittää minun nuoruuteni
onnellisena kuin kukka,
jonka kuvussa kastepisara
heijastaa tähteä

käsikirjoitus ja ohjaus Virpi Haatainen
lavastus ja puvut Heini Granberg
valo- ja äänisuunnittelu Antti Kujala

rooleissa Ella Pyhältö, Henry Hanikka, Juhani Rajalin

Esityksen kesto n. 2 h. Esityksessä on väliaika.

Näytelmä tutuksi – työryhmä esittelee teosta 28.9, 26.10. ja 23.11. tuntia ennen esitystä

Kritiikit

Ilmassa on sähköä, kun runoilija Katri Vala (1901–1944) löytää oman äänensä ja ottaa mittaa miehisistä kollegoistaan Olavi Paavolaisesta, Yrjö Jylhästä ja Erkki Valasta. Valaa näyttelevän Ella Pyhältön ansiosta jännite imaisee piiriinsä myös katsojan. Teatteri Avoimien Ovien monissa tuotannoissa esiintyneellä näyttelijällä on erinomainen lahja pureutua syvälle roolihenkilön sieluun ja samanaikaisesti seistä vapautuneen avoimesti yleisönsä edessä.
Lauri Meri, HS 21.9.2013

 

Kuvakulmat naisen ja miehen rakkauteen ja nais- ja miestaiteilijan eroavuuksiin ovat juuri sitä ydintä, joka parhaiten kannattelee näytelmää. – – Ella Pyhältö pääroolissa ilmentää Valan halua ja kykyä heittäytyä onneen. Jos se huomenlahja piti Valaa kiinni elämässä, niin syvinä näyttäytyivät myös varjot ja kuilut, eikä Pyhältö varo heittäytymästä niihinkään. Mieleenjäävä rooli luomisvimmaisesta ihmisestä, jonka runoilijantien arkea ei reunustettu ruusuin. – – Vala on tiivis, elegantti ja kiihkeä esitys. Ja mikä hienoa, Avoimilla Ovilla on nyt erinomainen teatteritila Erottajankadulla Helsingissä.
Veli-Pekka Leppänen, Kansan Uutiset 20.9.2013

 

Dels tar nämligen pjäsen fram Katri Valas kamp med sina demoner, hennes ihärdiga försök att lösa personliga, familjerelaterade problem där inte minst fattigdom och arbetslöshet dominerar. Dels finns det i rollpersonens starka utstrålning den skapande aspekten, diktarens oerhört uttrycksfulla vilja att skapa, skapa och åter skapa, att leva häftigt, att skriva fri vers och göra sig fri från all gammal lyrisk barlast i still med vers på rim.
Elisabeth Nordgren, Hbl 21.9.2013

 

Pyhältö heittäytyy Valan rooliin intohimolla ja vimmalla. Hahmo on raju ja uskottava. Esitys aiheuttaa kutkuttavan näköharhan, sillä Pyhältö muistuttaa ulkoisesti hyvin paljon roolihahmoaan, vaikka katsoja muistuttaa itselleen, että Ellahan se siinä… Rajalinin ja Pyhällön veli-sisar-suhde on kuvattu hyvin luontevasti. Näyttelijöiden välillä toimivat kontakti, luottamus ja yhteisymmärrys. Esityksen ehdotonta hunajaa ovat kuitenkin Pyhällön ja Hanikan kohtaukset. Hanikan tulkinnassa Paavolainen on suvereeni maailmanmies, lempeä mutta levoton. Alkupuolella Pyhällön ja Hanikan kohtauksissa on riemua, nuoruuden kuplintaa ja eroottisuuden kipinää. Pitkä, erikoislaatuinen ystävyys on kuvattu kauniisti.
Martti Mäkelä, Skenet 25.9.2013

 

Näyttelijät tekevät pätevää työtä, ennen kaikkea Ella Pyhältö Katrina. Henry Hanikka ilmentää uskottavasti Olavi Paavolaisen liukasta horjumista niin nais- kuin yhteiskunnallisissa näkemyksissään. Juhani Rajalin esittämä Erkki-veli kuvautuu tervejärkisenä suomalaismiehenä, joka vähitellen radikalisoituu. – – Lavastus ja puvut (Heini Granberg) jatkavat Teatteri Avoimien Ovien minimalistista linjaa, jossa näyttämölle ei pukata turhaa krääsää. Se toimii taas hyvin.
Anja Salminen, Demokraatti 3.10.2013

 

Väljästi toisiinsa liittyvät kohtaukset jättävät joskus esityksellisiä kysymysmerkkejä, mutta antavat viisaasti katsojalle omaa ajateltavaa. Ne sitoo elämänhehkuiseksi teatterikokemukseksi Ella Pyhältön kyky ajatella, puhua puolestamme ja näyttää rakastumisen, tuntemisen, hurman, epätoivon, onnen ja tuskan tunteet meille avoimesti, koskettavasti, samaistavasti ja aidosti eläytyen: harvinaista sähköistä näyttelijäkarismaa, oikeaa teatterin vaikuttavuutta.
Tarmo Virtanen, Lahen uutisia 23.9.2013

 

Ella Pyhältö mainiosti esittämä kristallin kirkas Katri Vala on hyvin erilainen kuin olisin osannut odottaa. Minullekin kuten lukuisille kohtalotovereilleni Vala oli jokseenkin tuntematon. Henry Hanikan tyylikäs ja karismaattinen Olavi Paavolainen on kliseinen, mutta maukas roolisuoritus. Juhani Rajalinin sujuva Erkki Vala on kummallinen sekoitus järkiperäisyyttä ja palavaa aatetta. Kokonaisuus nivoutuu jouhevaksi ja nautinnolliseksi näytelmäksi.
Sakari Soininen, Töölöläinen 29.9.2013

 

Näytelmä runoilija Katri Valasta on ehyt, kaunis ja riipaiseva. Se kertoo naisesta, jossa oli särmää, luonteen lujuutta ja herkkyyttä. Näytelmä on puhtaan yksinkertainen. Näyttelijät ovat taitavia, dramaturgiset leikkaukset yllättävät ja ohjaaja (Virpi Haatainen) antaa tilaa katsojan omille oivalluksille. Vala-näytelmä innostaa lukemaan uudelleen myös Katrin runoja.
Ulla Janhonen, Anna 10.10.2013