VIERAILU
Hillevi Kilpeläinen

Minä kirjoitan, minä kirjoitan

– monologi Helvi Hämäläisen elämästä

ESITYKSET pe 20.10. klo 19 ja la 21.10.2023 klo 16

Minä kirjoitan, minä kirjoitan -monologi näyttää Hillevi Kilpeläisen esittämänä palasia Helvi Hämäläisen tiestä köyhästä yksinhuoltajasta arvostetuksi kirjailijaksi. Samalla se kertoo Helvin ja Olavi Paavolaisen vähän yli kolme vuotta kestäneestä rakkaudesta – rakkaudesta, jota Pekka Tarkka kuvaili kirjallisuutemme julmimmaksi rakkaustarinaksi (HS 1993), jonka intohimot ja julmuus kertovat luokkaerojen yhteiskunnasta, luonnon ja kulttuurin kohtaamisesta.

Yhden naisen näytelmä pitää otteessaan alusta loppuun. Hillevi on intensiivisesti läsnä itsenään, Helvinä, Olavina ja Helvin aikalaisten hahmoissa. Taitavasti kirjoitettu teksti lomittaa onnistuneesti Helvin ja Hillevin elämänkulkuja toisiinsa.

Näytelmä nähdään osana Teatteri Avoimien Ovien syyskauden 2023 teemaa heimo. Se käsittelee taiteilijuutta heimon rajapinnassa.

“They laugh at me because I’m different; I laugh at them because they’re all the same.” ―Kurt Cobain

”Minä olin erilainen. En minä tiedä, miksi minä ajattelin ja näin maailman toisenlaisena kuin muut”, sanoi Helvi Hämäläinen usein. Hillevi Kilpeläinen haastatteli Helvi Hämäläistä 1990-luvulla. Tapaaminen vaikutti syvästi ja synnytti ajatuksen kirjoittaa näytelmä kahden eri aikakauden mentaliteettia edustavan naisen kohtaamisesta. Naisia yhdisti taiteilijuus, äitiys ja ulkopuolisuuden tunne. Helvin elämä yksinhuoltajana oli ulkoisesti niukkaa, mutta sisäisesti rikasta. Hillevin elämää vaikeutti synnynnäinen sydänvika ja toistuvat keskenmenot. Eteenpäin ajoivat haaveet näyttelijän urasta ja teatterikouluun pääsemisen vimma. Esityksen tekstissä kahden aikakauden kokemukset ja kielirekisterit leikkaavat toisensa.

käsikirjoitus Hillevi Hämäläinen ja Kristiina Kinnunen
näyttelijätyön ohjaus Mikko Lammi
äänisuunnittelu ja visualisointi Matti Hietala
Ylitse-runo ja myrsky Juuso Voltti
Pimeää-runon sävellys Milla Pohjola
lavalla Hillevi Kilpeläinen

Esitykset pe 20.10. klo 19 ja la 21.10.2023 klo 16.

Kesto noin 2 t, sisältäen väliajan.

Esitystä tukevat: Kymenlaakson Kulttuurirahasto, Kansan Sivistysrahasto, Taike, Helsingin kaupunki

LIPUT alk. 32/28/28

Lippu.fi-palvelusta
liput 31,10-35,60 € + tilausmaksut (alk. 1,50 € www.lippu.fi)

Sivun kuva: Matti Hietala