Sontiainen ‒ balladi koti-ikävästä


Sontiainen - balladi koti-ikävästä. Ensi-ilta 5.2.2020. Käsikirjoitus ja ohjaus Hanna Kirjavainen. Kuva vanha valokuva, jossa kolme hahmoa: yksi soittaa banjoa, toinen saksofonia ja kolmas haitaria. Ensimmäisen hahmon kasvot on raaputettu valokuvasta piiloon.
ohjaus Hanna Kirjavainen
rooleissa Aarni Kivinen, Johanna Koivu, Pekka Lehti, Juha Pulli ja Anna-Riikka Rajanen
ensi-ilta 5.2.2020, uusintaensi-ilta 8.9.2020
esitykset ajalla ajalla 4.2–23.4.2020, lisäesitykset ajalla 8.9.–17.11.2020
hinnat alk. 25–35/23–33/15–25 €, show & dinner 88 €, early bird 25 € (voimassa 10.1.2020 asti)
kalenteri
hinnasto
osta liput

Sontiainen ‒ balladi koti-ikävästä


Teatteri Avoimien Ovien esitykset ajalla 12.3.–31.5.2020 on peruttu koronaviruksen vuoksi Suomen hallituksen linjauksen mukaisesti. 

Ohjeet koronan vuoksi peruttujen esitysten lippujen palautusta varten löydä täältä. Peruttujen esitysten lippuvaihdot hoidetaan Avoimien Ovien lipunmyynnin kautta, Lippupiste Oy ei hoida vaihtoja tai palautuksia.


Teatteri Avoimet Ovet astuu Amerikan laivaan!

Teatteri Avoimien Ovien hurjan suosion saanut kevään 2020 ensi-ilta Sontiainen ‒ balladi koti-ikävästä jatkaa ohjelmistossa syksyllä!

Sontiainen – balladi koti-ikävästä on amerikansuomalaiseen kansanmusiikkiin perustuva musiikkiteatteriesitys, joka kertoo tositarinan suomalaisesta siirtolaisesta Tom Sukasesta ja sisusta, jonka avulla hän kaiken menetettyään rakentaa laivan keskelle preeriaa ja raahaa sen vesireittien varrelle purjehtiakseen takaisin koti-Suomeen. Sukanen kastaa laivan Sontiaiseksi uutteran koppakuoriaisen mukaan.

Tragikoominen ja rouhea Sontiainen ‒ balladi koti-ikävästä on ensimmäinen amerikansuomalaista musiikkiperinnettä ja kohtaloita käsittelevä näyttämöteos Suomessa. Toive onnesta, vauraudesta ja unelmien saavuttamisesta koskettaa ajasta ja paikasta riippumatta. Sontiainen ‒ balladi koti-ikävästä rakentaa koko Atlantin ylittävän sillan. Keskellä hiekka-aavikkoa seisova laiva on vertauskuva kaikille vaeltajille, kaipaajille, vieraudelle ja sille, mitä on kantaa ylisukupolvista ulkopuolisuuden taakkaa.

Kantaesityksen on kirjoittanut ja ohjaa teatterinjohtaja Hanna Kirjavainen. Esitys on uutta kotimaista musiikkiteatteria, jossa kuullaan sovituksia vanhoista amerikansuomalaisista kansanmusiikkikappaleista ja Lännen-Jukan esitystä varten säveltämää uutta materiaalia. Esiintyjät ovat maamme eturivin muusikkonäyttelijöitä.

Sontiainen ‒ balladi koti-ikävästä on ensimmäinen teos Teatteri Avoimien Ovien kolmevuotisesta Toiset-hankkeesta, joka tuulettaa ja tuoreuttaa suomalaisuuden käsitettä.

teksti ja ohjaus Hanna Kirjavainen
skenografia Ia Ensterä
valosuunnittelu Jere Kolehmainen
musiikin sovitus ja johto Pekka Lehti
näyttelijät / muusikot Aarni Kivinen, Johanna Koivu, Pekka Lehti, Juha Pulli ja Anna-Riikka Rajanen
kuvat Topi Raulo ja Mitro Härkönen

Esityksen kesto noin 2 t 15 min. Esityksessä on väliaika.

ensi-ilta 5.2.2020, uusintaensi-ilta 8.9.2020
esitykset ajalla 4.2–23.4.2020, lisäesitykset ajalla 8.9.–17.11.2020

Liput alk. 25–35/23–33/15–25 €. Nyt myynnissä myös show & dinner -paketti Teatteria ja Pastista alk. 88 € sekä uudet Pikkujoulupaketit alk. 45 €. Lue lisää lippupaketeistamme!

Näytelmä tutuksi – ohjaaja esittelee teosta la 24.10. tuntia ennen esitystä.
Tekijät tutuiksi – yleisökeskustelua työryhmän johdolla la 3.10. esityksen jälkeen.
Näissä esityksissä on korotetut lipunhinnat. Hintaan sisältyy myös käsiohjelma.

Arkistolähde Siirtolaisinstituutin arkisto / Heikki Mäen kokoelma

Katso lisää kuvia Flickrstä.

Teatteri ei tarvitse ihmeitä onnistuakseen. Muutama puulaatikko, säkkikangasta ja rutkasti luovia ratkaisuja. Hyvä dramaturgia, näyttelijät ja vastaan­panematon musiikin poljento. Esitys on suoranainen helmi. Tätä kaikkea on Teatteri Avoimien Ovien Sontiainen – balladi koti-ikävästä. Musiikkiteatteri­esitystä voi kutsua suoranaiseksi kulttuuriteoksi, tiettävästi ensi kertaa teatteriesityksessä kohtaavat amerikansuomalainen musiikkiperinne ja amerikansuomalaisten kohtalot. –– Valoisasta tulevaisuuden­uskosta tummiin sävyihin lipuva esitys herättää hilpeyttä juuri soljuvalla finglishillään. –– Ia Ensterän lähes täysin kierrätysmateriaalista valmistama kekseliäs lavastus taipuu mihin vain, myös preerian läpi raahattavaksi laivaksi. ★★★★
Laura Kytölä, HS 12.2.2020

Ohjaaja-käsikirjoittaja Hanna Kirjavainen ja luotsaamansa työryhmä tekee Teatteri Avoimissa Ovissa pienen ihmeen. Porukka onnistuu loihtimaan aika lailla murheen kyllästämistä perusaineksista valoisan ja mukaansatempaavan musiikkiteatteriesityksen. –– Musiikin parantava voima suo helpotusta ainakin teatterikatsomoon, vaikka ei sitten kykenekään pelastamaan roolihenkilöitä kohtalon äärimmäisiltä kolhuilta. On aika hämmentävää, mutta toisaalta vapauttavaa katsoa näytelmää, joka vuoron perään panee jalan lyömään lattiaan hilpeän polkan tahdissa ja jo kohta nostattaa palan kurkkuun, kun siirtolaisraatajat kärvistelevät koettelemuksissaan. –– Viisikko on lavalla käytännössä läpi koko reilun kaksi tuntisen esityksen, joten siirtymät ja releiden vaihdot roolista toiseen tapahtuvat livenä katsomon edessä. Intensiteetti pysyy senkin vuoksi herpaantumattomana kaiken aikaa yllä.
Rolf Bamberg, Demokraatti 26.2.2020

Teatteri Avoimet Ovet tarjoaa mukavan intiimin tilan näytelmälle, joka tuntuu siltä kuin siirtolaiset pitäisivät toisilleen esitystä reissun päällä. Veikkaan tämän olleen tarkoituskin sillä lavastuksessa käytetään välillä mahtavan vanhahtavia ratkaisuja tunnelman luomiseksi ja kaikki on toteutettu vielä kierrätysmateriaalein. –– Tom Sukasen roolissa nähdään Aarni Kivinen, joka on todella uskottava ilmestys karkeana siirtolaisena. Tietynlainen mielen järkkyminen tulee esille Kivisen esiintymisestä yllättävän herkästi tämän suurten maneerien välissä. Koko kasti näyttelee useita rooleja ja erityisesti Anna-Riikka Rajasen energia purkautuu katsomoon aikamoisella voimalla. Nopea tahti voisi koitua tämänlaisen näytelmän turmioksi, mutta näyttelijät vetävät höyrylaivan voimalla kohtaukset ja katsomo on silminnähden ihastunut. –– Mutta se musiikki! Kyseessä on musiikkinäytelmä ja vähänkö tästä ryhmästä irtoaa ääntä ja vimmaa.
Lukupino-blogi 24.2.2020
Teatteri Avoimien Ovien Sontiainen – balladi koti-ikävästä on samalla kertaa viihdyttävä ja traaginen kertomus 1800-luvun lopun siirtolaisuudesta Pohjois- Amerikkaan. –– Yhtymäkohtia tämän päivän pakolaisongelmiin ja maahanmuutto-problematiikkaan näytelmä tarjoaa rutkasti. Esitys on raikas ja haikeanhauska. Teatteri Avoin Ovi on helppo ottaa lempiteatterikseen. Rohkeasti erilaista teatteria. Ja kaiken lisäksi iltapäivänäytöksiä, joista ikäihmiset erityisesti pitävät.
Leena-Maija, LM-mummin kirjastossa -blogi 22.2.2020

Jos maakunnista suuntaa pääkaupunkiseudulle teatterimatkalle, kannattaa suurien näyttämöiden lisäksi tarkastaa myös pienten teattereiden ohjelmisto. Hämmentävän monen helsinkiläisen kerrostalon alakerrasta löytyy teatteri, ja niiden esitykset ovat usein katsastamisen arvoisia. –– Vaikka Sontiaisen tapahtumat sijoittuvat noin sadan vuoden takaiseen aikaan, on esityksessä monia hyvin ajankohtaisia teemoja. Uusi kotimaa, tuntemattomien epäluulot ja juurettomuus repivät monien mieliä edelleenkin. –– Viiden näyttelijän tiimi luo katsojien eteen monenlaisia tunnelmia. Esitystä säestetään amerikansuomalaista musiikkiperinnettä kunnioittaen. Akustiset soittimet kontrabassosta viuluun ja pyykkilautaan kuulostavat erityisen raikkailta. Niissä on juurevaa ilmaisuvoimaa.
Laura Kuivalahti, Maaseudun tulevaisuus 15.2.2020

Olikin oikeastaan kiva pitää Sontiaisesta kahden viikon tauko näin harjoitusten katsomisen jälkeen (harjoituksista voi lukea postaukset tästä ja tästä), ehdin käydä näkemiäni juttuja kunnolla läpi ja myös mielenkiinto valmista esitystä kohtaan kasvoi entisestään. –– Yksityiskohdat ovat kunnossa, mukana on sopiva annos huumoria, tuskaa, epätoivoa, iloa ja pettymyksiä, ja näitä kaikkia käsitellään onnistuneella otteella. Historiaan pohjautuva tarina heijastuu myös tämän päivän maailmaan, eikä yhteyksiä ole hankala löytää tai tajuta. Ajateltavaa saa varmasti, sekä historiallisessa mielessä että nykypäivään liittyen. –– Sontiainen – balladi koti-ikävästä on hienoa, koskettavaa, hauskaa ja taidolla tehtyä musiikkiteatteria, jossa yhdistyvät hyvä käsikirjoitus, sujuva näyttelijäntyö, hieno visuaalisuus sekä historia ja nykyisyys.
Susanna, Teatterinna-blogi 12.2.2020

Musiikkikohtauksiin ottavat osaa koko viiden hengen näyttelijäjoukko, josta löytyy myös ammattimuusikoita. Aarni Kivisen ja Juha Pullin lauluosuudet huokuvat voimaa, Johanna Koivun ja Pekka Lehden soitto-osuudet ovat upeaa kuultavaa ja Anna-Riikka Rajasen pyykkilautasoinnut tuovat hienoa huumoria esitykseen. –– Teatteri Avoimien Ovien katsomo on pieni. Tämä luo hyvin intiimiä tunnelmaa. Näytelmä ikään kuin vyöryy katsojan päälle, joten muuta ei voi kuin keskittyä näytelmään. Näyttelijät ovat hyvin lähellä ja kasvonpiirteet ja -ilmeet erottuvat loistavasti. Katsojan on pakko olla läsnä tilanteessa ja kohtauksissa. Omille ajatuksille ei jää aikaa, kun antaa itselleen luvan antautua näytelmän vietäväksi. Sontiainen vei kyllä mennessään täysin. –– Sontiainen – balladi koti-ikävästä on näytelmä, joka sopii mielestäni kouluikäisistä alkaen koko perheen katsottavaksi. Näytelmä on hyvä keskustelunavaus sille, millaista on siirtolaisen elämä ja kuinka koti-ikävää hoidetaan.
Katri Y-V, Elämä on ihanaa -blogi 9.2.2020

No nyt oli ihan kerrassaan valloittava, omaperäinen ja koskettava esitys tämä Sontiainen balladi koti-ikävästä. Hanna Kirjavainen kirjoittajana ja ohjaajana on iskenyt kultasuoneen. Tosipohjainen tarina suomalaissiirtolaisista Amerikassa onnistuu kyllä naurattamaan ja itkettämään. Tämä on musiikkiteatteria parhaimmillaan. –– Supertaitava viisikko lavalla tarttuu soittimiinsa ja vetäisee ilmoille Lännen-Jukan biisejä sekä vanhoja kansanlauluja, hienosti Pekka Lehden sovittamina. Musiikki on reipasta, iloista ja välillä vähän haikeaakin. Ja hienosti tarinaa eteenpäin kuljettavia. –– Menkää ihmiset ihmeessä katsomaan Sontiainen! Hirvittävän hieno esitys mikä on tehty suurella sydämellä ja rakkaudesta musiikkiin. Tarina elää, hengittää ja vaikuttaa, näiden ihmisten elämä ja kohtalo koskettaa. Visuaalisesti kaunis esitys, jolle soisin tuvantäydeltä katsojia, koska tämä tarina on niin hieno ja esitys tekee sen eläväksi.
Katri, Paljon melua teatterista -blogi 7.2.2020

Helsingin Sanomat listasi ennen teatterikevään alkua tämän näytelmän yhdeksi odotetuimmista ensi-illoista. Suosittelu myös osuu nappiin, sillä Sontiainen on nimestään huolimatta nautinnollista katsottavaa. –– Näyttelijöiden ja yleisön kontakti säilyy tiiviinä halki näytelmän. Pääroolissa Tom Sukasena esiintyvä Aarni Kivinen luotsaa näytelmää varmoin ottein. Hänen tuskansa välittyy hyvin katsomoon asti. Mikä olisikaan sen turhauttavampaa kuin talsia noin 900 kilometrin matkan Kanadasta Yhdysvaltoihin vain todetakseen vaimon ja lapsen kuolleen vuosia sitten? ––  Toinen kehun arvoinen on Anna-Riikka Rajanen Kerttu-vaimon roolissa. Olen nähnyt hänet aiemmin Helsingin Kaupunginteatterissa energisenä Peppi Pitkätossuna. Sama ilo ja energia välittyy hänestä myös tässä roolissa.
Veikka, Me Viisi -blogi 6.2.2020

Amerikansuomalaisten kohtalot ja musiikkiperinne kohtaavat tässä esityksessä ja upeata oli kuunnella suomalaisia kansanlauluja kivalla folk- ja bluespoljennolla. Soittimina sulassa sovussa ja erinomaisesti toimivina kontrabasso, viulu, banjo ja pyykkilauta. Lavastus ja puvustus oli kekseliästä ja erinomaisesti tarinaa tukevaa. Esitys sisälsi niin iloa ja valoa kuin surua ja murheitakin, niin tummia kuin hilpeitäkin hetkiä, ja kohtaloita. Finglish sai hymyilemään ja harhamat kaikessa kauheudessaan nauramaan. –– Ehdottomasti on katsomisen ja kuuntelemisen arvoinen musiikkinäytelmä!
Mari, Kahvakuula kainalossa -blogi 4.2.2020