Niskavuori: Loviisa ja Heta


ohjaus Heini Tola
rooleissa Mirva Kuivalainen, Jukka Pitkänen, Ella Pyhältö
ensi-ilta 19.2.2019
esitykset ajalla 18.2.–15.5.2019
hinnat alk. 25–35 / 23–33 / 15–25 €, show & dinner 88 €
kalenteri
hinnasto
osta liput

Niskavuori: Loviisa ja Heta


Kipua, kaipausta ja kakkosnelosta. Niskavuorella on aina juostu metsään. Sieltä tullaan takaisin voimaantuneena tai särkyneenä, mutta takaisin tullaan, koska muutakaan ei osata. Valta, velvollisuus, raha ja kunnia ovat Niskavuorelaisen maailmankatsomuksen ytimessä. Mutta mihin koloon rakkaus sopii?

Teatteri Avoimien Ovien kevään 2019 ensi-ilta Niskavuori: Loviisa ja Heta on vahvojen naisten esiinmarssi. Kolmella näyttelijällä ja muusikolla esitettävä kokonaisuus kertoo ensin Loviisan tarinan. Väliajan jälkeen puheenvuoron saa Heta. Esitystä varten sävelletty rouhea ja rytmikäs musiikki luo tarinankerronnan tahdin.

Nuori Loviisa on naitu Niskavuorelle, missä suku pitää vahvasti kiinni kunniasta ja maineesta – ja samalla myös valheesta. Kun Loviisalle selviää, että hänen miehellään Juhanilla on suhde talon piikaan, romahtavat unelmat onnellisesta liitosta. Loviisa joutuu suuren valinnan eteen: jäädäkö vai lähteä? Niskavuoren talon tytär Heta ei saanut miestä, jota rakasti. Hän nielee pettymyksensä, mutta ei ylpeyttään. Hetalla on yksi ja vahva päämäärä: saada rakennetuksi perheelleen uusi ja komeampi talo kuin vanha kotitalo. Hänen täytyy saada näyttää koko maailmalle, että pärjää eikä menetä kasvojaan. Ei kenenkään edessä. Unohtuuko matkan varrelle kuitenkin jotain, kun yksi ja ainoa päämäärä täyttää elämän?

Esitys käsittelee rakkaudettomuutta, petosta, intohimoa ja rakkauden ja velvollisuuden välistä ristiriitaa. Hella Wuolijoen (1886–1954) klassikkoteosten henkilöiden ristiriitaisuus on ajatonta. Loviisan ja Hetan loukattu ylpeys ja siitä kumpuavat teot, kasvojen menettämisen pelko ja vauhtisokeus ovat tunnistettavia ilmiöitä tänäänkin. Kipeytensä läpi Heta ja Loviisa ovat kaukana täydellisyydestä, mutta selviytyjiä yhtä kaikki.

”Ehkä minun pitää olla susi, jotta elämä pysyisi pystyssä.”

teksti Hella Wuolijoki
sovitus ja ohjaus Heini Tola
skenografia Ia Ensterä
valosuunnittelu Jere Kouhia
musiikki Salla Markkanen

rooleissa:
Loviisa / Siipirikko / Jaakko Ella Pyhältö
Heta / Malviina Mirva Kuivalainen
Juhani / Akusti / Santeri Jukka Pitkänen

Esityksen kesto avoin. Esityksessä on väliaika.

ensi-ilta 19.2.2019
esitykset ajalla 19.2.–15.5.2019

Näytelmä tutuksi – ohjaaja esittelee teosta 9.3, 23.3. ja 13.4. tuntia ennen esitystä.
Tekijät tutuiksi – yleisökeskustelua työryhmän johdolla 16.3. ja 30.3. esityksen jälkeen.
Näissä illoissa on korotetut lipunhinnat. Hintaan sisältyy myös käsiohjelma.

Kaikkiin esityksiin myynnissä myös show & dinner -paketti Teatteria ja Pastista.